Aktionsgrupp bildad för att stoppa omstritt vägbygge

En aktionsgrupp har bildats av boende på Torpgärdan för att stoppa Bodens kommuns planer att bygga en väg som kraftigt försämrar trafiksäkerheten för de boende i planområdet.

Foto:

BODEN2010-05-28 11:37

Vägen som kommunen vill satsa 30 miljoner kronor på ska byggas på Nylandsbäcken. Avsikten är att förbinda väg 97 med gamla Lulevägen. Vägen kommer att fungera som en genomfartsled för dem som kommer från Luleåhållet och ska mot Erikslund och Norrbyarna.
- Vi anser att vägen inte behövs. Bland annat ansluter sex vägar till en rondell som barnen måste passera. Vi bildade aktionsgruppen för " ett attraktivt Torpgärdan" för att ta fram andra alternativ istället, säger Lena Goldkuhl, en i aktionsgruppen.
Gruppen har därför bjudit in till ett informationsmöte på tisdagskvällen den 1 juni där ansvariga politiker i alliansen, bland annat kommunalrådet Olle Lindström (M), Roger Boman (C) och Göran Hedberg (NS) är inbjudna liksom samhällsbyggnadschefen Lars Andersson, gatuchefen Mats Elgkrona, planarkitekten Harry Voutilainen samt representanter för Sweco och Trafikverket.
- Informationsmötet hoppas vi ska ge svar på varför vägen byggs och varför kommunledningen vill förvandla Torpgärdan från bostadsområde till genomfartsområde. Vi vill också veta vilka trafiksäkerhetshöjande åtgärder som kommer att vidtas om vägen byggs. På mötet kommer vi i aktionsgruppen också att presentera en alternativ trafiklösning, säger Lena Goldkuhl.
Att gruppen väljer att ha mötet utomhus på platsen där vägen ska dras har sin förklaring.
- Att titta på fyrkanterna på en karta går inte att jämföra med att se platsen i verkligheten. Då först vet man vad det är frågan om, säger Goldkuhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om