Ställ upp för Överkalix

Jobben vid Isolamin betyder oerhört mycket för Överkalix.

Isolamin är den enskilt största privata arbetsgivaren i Överkalix.

Isolamin är den enskilt största privata arbetsgivaren i Överkalix.

Foto: Sabina Nilsson

Ledare2020-10-29 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I slutet av augusti kom positiva besked från Isolamin i Överkalix. Första halvåret har varit hektiskt med leveranser av hotellmoduler och nu känner företaget behov av att investera för att kunna öka produktionskapaciteten.

"Efter de svar vi nu har fått så ser vi oss framåt som den perfekta leverantören av byggdelar till byggföretag runt om i Norden och känner oss trygga i att investera för en ökad kapacitet", säger Anton Lundholm, vd och delägare, i ett pressmeddelande.

Det talas om 120 nya arbetstillfällen inom en fyraårsperiod.

För en kommun med bara 3 300 invånare betyder jobben vid Isolamin otroligt mycket. Det är ingen överdrift att beskriva anläggningen som en lokal basnäring.

"Om investeringen går i lås så betyder det inte bara att vi säkrar att de kan bli långvariga på orten, utan att de också på sikt kan sysselsätta 120 fler Överkalixbor. I Luleåmått motsvarar det 3 000 (!) arbetstillfällen, lika många jobb som två stycken SSAB", säger kommunalrådet Anne Jakobsson (S).

Nu gäller emellertid att alla samhällsaktörer är med på banan och drar sitt strå till stacken för att möjliggöra denna fantastiska möjlighet för Överkalix.

Region Norrbotten, Tillväxtverket, Näringsdepartementet, banker och andra måste göra allt vad de kan för att underlätta processen.

Icke minst är det upp till bevis för Region Norrbotten, som övertog det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen 1 januari 2017. 

På regionens hemsida talas hängivet om vikten av tillväxtarbete, ett framgångsrikt näringsliv och en god arbetsmarknad. Det är grunden också för att kunna bedriva en bra sjukvård i länet, framhåller regionen.

Nu finns chansen att fylla dessa fluffiga målsättningar med ett väldigt konkret och praktiskt innehåll. I Överkalix finns möjlighet att bedriva regional tillväxtpolitik på riktigt.

På lokal nivå upplever man dock att regionens engagemang för Isolamin hittills har varit ganska ljumt, vilket är illa.

Det är en uppfattning som även delas av Anders Öberg (S), regionråd i opposition, som under måndagen besökte Isolamin och Överkalix.

"Det finns grus i processen och krävs betydligt mer engagemang och handling från Region Norrbotten", skriver Öberg i ett Facebook-inlägg.

Det är ord som förhoppningsvis fungerar som eld i baken på regionens ledande politiker och tjänstemän.

Region Norrbotten måste göra allt vad den kan för att underlätta för Isolamin och andra företag som vill investera och utveckla verksamheter i länet.