LTU får inte tappa mark

Det är viktigt att utbildningssatsningarna kommer hela landet till del.

Det behövs fler utbildningsplatser på Luleå tekniska universitet för att Norrbotten inte ska halka efter.

Det behövs fler utbildningsplatser på Luleå tekniska universitet för att Norrbotten inte ska halka efter.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Ledare2020-08-12 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Regeringens arbete med budgeten för 2021 börjar närma sig sitt slutskede. Enligt planen ska hela statsbudgeten ligga på riksdagens bord 21 september. 

Miljarder ska fördelas till sammanlagt 27 statliga utgiftsområden – alltifrån rättsväsende och försvar till pensioner och barnbidrag.

För finansminister Magdalena Andersson (S) är budgetarbetet extra komplicerat i år med tanke på coronakrisen. Det kommer att vara svårt att säga hur stort reformutrymmet egentligen är.

Vissa insatser kommer dock att vara helt nödvändiga för att hantera följdverkningarna av covid-19.

Bland annat krävs kraftfulla satsningar på arbetsmarknads- och utbildningspolitik för att skapa alternativ och möjligheter att ställa om till andra jobb för de många människor som nu drabbas av arbetslöshet. 

Det vore förfärligt om hundratusentals människor blir permanent utslagna från arbetsmarknaden. En sådan utveckling skulle få mycket allvarliga konsekvenser såväl ekonomiskt som socialt och hälsomässigt.

Regeringen och samarbetspartierna har redan gjort en del insatser.

Redan 30 mars presenterades en stor utbildningssatsning för att möta den växande arbetslösheten. Människor ska rustas för att kunna ta de jobb som finns när ekonomin vänder uppåt igen.

Det är emellertid viktigt att de nya utbildningsplatserna kommer hela landet till del.

En rapport (framtagen av Riksdagens utredningstjänst, RUT, och Norrbottens S-riksdagsledamöter) visar att landets nordligaste län har halkat efter när det gäller andelen som går vidare till högre studier, liksom antalet platser inom Yrkeshögskolan (YH) och andelen utbildningsplatser som tillfaller Luleå tekniska universitet (LTU).

Länet behöver minst 300 nya YH-platser och 350 ytterligare utbildningsplatser vid LTU för att komma upp till rikssnittet, framhåller S-ledamöterna.

Det är ett krav som finns all anledning för regeringen att hörsamma i budgetpropositionen, liksom andra sammanhang.

Det tål att sägas att Norrbotten hittills haft god utdelning av den rödgröna regeringspolitiken.

När det gäller det utökade stödet till lanthandlare, utlokaliseringen av statliga jobb, öppnandet av statliga servicekontor samt välfärdsmiljarderna har Norrbotten fått en större andel än riket i förhållande till länets befolkningsmängd, visar RUT-rapporten.

Men det får inte stanna vid det. Det är angeläget att öka investeringarna även i utbildningssystemen i norr.  

Regioner, som inte får del av kunskapsinvesteringarna, riskerar att hamna i ett sämre läge och tappa mark.