Blodhundar ska spåra upp den försvunna Mikael

Nu sätts blodhundarna Sonja och Jenna in i sökandet efter försvunna Haradsbon Mikael Simonsson. Med hjälp av dna från den försvunnes ägodelar ska hundarna leta kring stugområdet."En blodhund har bästa luktsinnet av alla hundar och kan följa en persons speciella spår", säger ägaren Gerd Andersson.

Gerd Andersson och hennes två blodhundar ska hjälpa till i söket efter försvunne Mikael Simonsson.

Gerd Andersson och hennes två blodhundar ska hjälpa till i söket efter försvunne Mikael Simonsson.

Foto: Fotomontage: Ebba Palmlöf, Norrmedia.

Boden2020-07-25 05:00

Anhöriga till försvunne Mikael Simonsson har valt att kalla in hjälp söderifrån när veckans sökande varit resultatlöst.

– Vi har hört talas om blodhundarna och kontaktade ägarna och bad om hjälp. Vi kände vi behövde all hjälp vi kan få, säger Mikaels systerdotter Elina Sundqvist.

Den ideella spårhundsgruppen som kopplats in grundades av Gerd Andersson och maken Kalle Karlsson. När Norr Media når paret är de på väg upp med bil från Falkenberg till Harads. Paret beräknas anlända under fredagskvällen då de ska träffa Simonssons anhöriga. Med i bilen är också parets två blodhundar Sonja,6, och Jenna,3.

– Vi har två blodhundar som vi jobbar med och har ägt blodhundar i 45 år. Spårhundsgruppens viktigaste uppgift är att leta efter försvunna personer över hela Sverige. Vårt sökjobb är gratis förutom att vi får ersättning för bensinkostnader och uppehälle. Vi kände vi ville göra ett försök och hjälpa de anhöriga i Harads för vi har gjort flera sökningar med våra blodhundar med lyckat resultat, säger Andersson.

En blodhund hör inte till de mindre hundraserna. En hona väger drygt 50 kilo, en hane cirka 70 kilo.En blodhund anses vara den hund som har bäst luktsinne av alla hundar. Enligt Gerd Andersson täcker luktcellerna från en blodhund en hel fotbollsplan. Medan människor bara har luktceller på en yta som motsvarar storleken på ett frimärke.

– Dessa hundar är mycket bra om man ska försöka hitta någon som gått vilse. Blodhundar lämpar sig väldigt väl för de är en utpräglad spårhund som klarar av att följa ett speciellt spår.

– Man använder sig här av dna-spårning. Vi ger dem personvittring från den försvunne personen, genom ett klädesplagg eller sak, som blodhundarna ska leta efter. En tränad blodhund kan då följa ett sådant spår som är gammalt och de kan också spåra inne i städer där det rört sig hur mycket folk som helst, säger Ger Andersson.

Enligt familjens önskemål kommer spårningen att utgå från sommarstugan i Notsel där den försvunne Mikael sist varit synlig.

– Vi kommer att börja inne i stugan och sedan följa spåret därifrån. Sedan får vi ser vartåt det leder. Vi börjar söka på lördagen. Vi är inte några som ger upp i första taget, säger Gerd Andersson.

Doris Andersson med sina blodhundarna Sonja ,6, och Jenna ,3, under en rastning på väg upp till Harads. "Vi hoppa vi kan hjälpa familjen i sökandet", säger Gerd Andersson.
Doris Andersson med sina blodhundarna Sonja ,6, och Jenna ,3, under en rastning på väg upp till Harads. "Vi hoppa vi kan hjälpa familjen i sökandet", säger Gerd Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!