Anders Wendin, Moneybrother, har varit ute på vägarna sedan den 24 november med en avskalad, akustisk turné som bygger på sin nya skiva "Det är dom dagarna jag vill sjunga om". Med sig har han konstnären Jacob Felländer och folkmusikern Magnus Stinnerbom.

– Om man ska göra sin egen soulmusik behöver man fråga sig vad man har i blodet. Jag är från Dalarna och har jag nånting i mitt DNA så är det spelmanstraditionen, och det ville jag blanda med soul och punk, säger Wendin till TT.

Och ännu mer soul blir det i helgen, fredag i Piteå och lördag i Luleå, då han gästar Britta Bergströms "Soulful december" som blivit något av en tradition. Förrutom Moneybrother har Bergström sällskap av Shirin, som blev känd i Melodifestivalen 2017, och EllyEve som gästar för andra året i rad på begäran efter förra årets överraskande succé.

Artikelbild

| EllyEve och Britta Bergström under förra årets upplaga. EllyEve är tillbaka i år efter att ha imponerat stort senast.

Anders Wendin känner att han fick en ny publik i TV4:s ”Så mycket bättre” förra året. Då var han ett nytt ansikte för många av programmets miljontals tittare, vilket har gjort att ”rocktanter” har anslutit sig till den tidigare Moneybrotherpubliken. Nu blandas de med Wendins jämnåriga, med de äldre rockmännen och de yngre fansen.

Många av dem har han kontakt med via sociala medier, där han får omedelbar respons på musiken. Men Wendin får också mejl från människor som tar hans musik på allvar av personliga skäl. Som de som tatuerar in låttexter på kroppen, som gifter sig till hans musik eller går igenom oerhörda sorger.

– När det är på den nivån, att jag kan bidra med något slags positiv vibb i deras liv, är det ju oerhört värdefullt. Som när jag får mejl från en 20-årig kvinna som just gått igenom sin första riktigt stora separation och relaterar till mina texter. Det är en sån otrolig ära.