Stort utsläpp av tjockolja i LKAB:s oljehamn

20 kubikmeter tjockolja har läckt ut i LKAB:s oljehamn Uddebohamnen alldeles intill småbåtshamnen i Luleå.

3 april 2019 17:21

Det mycket allvarliga tillbudet skedde vid lunchtid i måndags. Utsläppet ska ha skett när renoveringsarbete utfördes på en oljeledning innehållande tjockolja. Totalt läckte drygt 20 kubikmeter tjockolja ut på området.

– Läckan kunde snabbt stoppas och 13 kubikmeter olja kunde sugas upp på en gång. Nu jobbar vi med att sanera marken där den resterande olja ligger kvar. Fördelen med tjockolja är att den inte rinner iväg så snabbt. En person fick olja på sig, men enligt mina uppgifter ska inga personskador uppstått. Oljan var inte het, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

Enligt uppgifter till Norrbottens media ska utsläppet ha skett när LKAB:s underleverantör Gisab skulle utföra ett arbeta på en ledning innehållande tjockolja som går mellan oljecisternerna.

– Det jag kan säga i nuläget är att vi varit på plats och utfört ett arbete åt LKAB. Mer än så kan jag inte säga förrän LKAB uttalat sig, säger Gisab:s vd Boris Lindberg.

LKAB vill inte uttala sig om underleverantören.

– Vi ska göra en egen utredning om vad som har gått fel innan vi uttalar oss. Vi kan konstatera att oljan inte läckt ut i någon vattenbrunn, vi har skyddsvallar på området för att oljan inte ska sprida sig i händelse av olyckor, säger informationschefen Anders Lindberg.

LKAB har gjort en miljöanmälan och även påbörjat en egen utredning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jesper Nilsson