Annonssamarbete med Advokatbyrån Kaiding

Ellen Källström om jobbet som advokat: ”Väldigt givande”

Hon ville jobba med människor, men också kunna kombinera ett stimulerande arbete med en fritid nära natur och friluftsliv. Idag är Ellen Källström advokat på Advokatbyrån Kaiding – Norrlands största advokatbyrå som nu vill växa ytterligare.

Ellen Källström är just nu föräldraledig med sonen Sixten, sju månader, men hälsar på kollegorna på Advokatbyrån Kaiding i Luleå. Efter sommaren är Ellen tillbaka i tjänst.

Ellen Källström är just nu föräldraledig med sonen Sixten, sju månader, men hälsar på kollegorna på Advokatbyrån Kaiding i Luleå. Efter sommaren är Ellen tillbaka i tjänst.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2023-06-14 09:00
Detta är ett annonssamarbete.

Varken advokatyrket eller Norrbotten var någon självklarhet för Ellen Källström, född och uppvuxen i Stockholm. Längtan efter att få jobba med människor på ett sätt som innebär att förklara viktiga saker och ge stöd i svåra situationer ledde henne till juristutbildningen. Och längtan efter snö gjorde att hon så småningom sökte tingstjänstgöring i Luleå. 

– Jag ville åka längdskidor och ha en snösäker vinter. Jag landade i Luleå med mina längdskidor och två resväskor i februari 2015, och den vintern hade inte varit så mycket snö här sedan år 1950, berättar hon.

Ellen trivdes i norr och tog kontakt med Advokatbyrån Kaiding, hennes förstahandsval bland framtida arbetsgivare. Hon blev anställd och har nu jobbat hos Norrlands största advokatbyrå i sju år, idag som advokat inom humanjuridik med specialisering mot familjerätt och brottmål.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få träffa människor med olika bakgrund och erfarenheter av livet, och att hjälpa dem på det sätt de behöver. Det blir speciellt påtagligt vid vårdnadsmål som ju rör barnen, för oavsett var man kommer ifrån och vad man har med sig så är barnen det viktigaste man har. Att kunna hjälpa människor med kontakten till sina barn är väldigt fint.

Hon berättar att arbetet såklart också kan vara tungt emellanåt, när det inte går som man hoppats.

– Då handlar det om att ha medkänsla. Jag möter många människor i kris. Att få vara personen som finns där för dem, som är lugn, stabil och förklarar varför det blivit som det blivit, det är väldigt givande. Jag vill göra mitt bästa för att det ska bli så bra som möjligt oavsett situation.

undefined
"Det går att få ihop vardagen, man kan hämta och lämna på förskola, och det finns god förståelse för de anställdas privatliv vilket är skönt när man har småbarn", säger Ellen Källström.

Det var faktiskt också genom Advokatbyrån Kaiding, närmare bestämt på innebandycupen ”Kaiding Cup”, som hon träffade sin sambo Andreas. Idag har de två barn tillsammans och Ellen är just nu föräldraledig med Sixten, sju månader. Efter sommaren är hon tillbaka i tjänst.

Att vara advokat utan att ge avkall på familje- och privatliv är något hon uppskattar – en självklarhet hos Advokatbyrån Kaiding men inte hos alla större advokatbyråer, menar hon. 

Advokatbyrån Kaiding stärker upp föräldrapenningen, dessutom erbjuds förtroendearbetstid som gör att man själv styr hur, var och när man sköter sitt jobb.

– Det gör att man har ett lättare livspussel. Det går att få ihop vardagen, man kan hämta och lämna på förskola, och det finns god förståelse för de anställdas privatliv vilket är skönt när man har småbarn, säger Ellen och fortsätter:

– Jag känner mig väldigt nöjd med att kunna jobba med ett utmanande arbete på en stor och professionell arbetsplats, som inte är belägen i Stockholms innerstad. Jag har alltid varit en driven person som vill ha ett arbete där jag får utvecklas med spännande uppdrag, men samtidigt ha möjlighet att ha ett rikt privatliv med tid för vänner och friluftsliv. Då passar Advokatbyrån Kaiding perfekt.

undefined
"Vill man jobba på en advokatbyrå och samtidigt ha en bra work-life-balance så är Advokatbyrån Kaiding ett bra alternativ. Här kan du få utmanande och intressanta uppdrag utan att ge avkall på livet i övrigt", säger Sara Axelsson.

Sara Axelsson instämmer, hon är advokat och delägare på Advokatbyrån Kaiding, och jobbar med affärsjuridik:

– Vill man jobba på en advokatbyrå och samtidigt ha en bra work-life-balance så är Advokatbyrån Kaiding ett bra alternativ. Här kan du få utmanande och intressanta uppdrag utan att ge avkall på livet i övrigt.

Inte heller hon hade sett framför sig jobbet på advokatbyrå till en början.

– Jag trodde nog att det var väldigt auktoritärt, med jobb dygnet runt. Det är ofta fördomen om advokatbyråer. Men jag har aldrig upplevt det här, det är en väldigt platt organisation med lättsam stämning. Jag har själv varit föräldraledig två gånger och det var aldrig några synpunkter kring det. Det som är bra för dig är bra för oss, är inställningen.

Vilka är Advokatbyrån Kaidings främsta styrkor?

– Glädjen och sammanhållningen. Vi har en otrolig sammanhållning på kontoret men samlar oss också över kontorsgränser och arbetsområden. Vi ser till att hålla ihop trots geografiska avstånd, säger Sara.

– En jättestor tillgång är att det finns många med de främsta kompetenserna inom alla olika rättsområden. Det är bara att ringa och fråga en kollega när man behöver råd, säger Ellen.

undefined
Ellen Källström, advokat, tillsammans med sonen Sixten.

Kaiding har cirka 70 anställda fördelade på orterna Kalix/Haparanda, Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå och Östersund/Åre. De främsta områdena är affärsjuridik, humanjuridik samt konkurser och obestånd.

– Det är en stor fördel att ha så många och bra kollegor på olika orter. Det finns alltid ett skyddsnät när livet händer, vilket det ju gör även när man är advokat och jobbar med framstående klienter och företag. Man är ju också privatperson, då är det skönt med kollegor som stöttar upp. Det är en familjär stämning här, säger Ellen.

Den ökade efterfrågan gör att byrån just nu söker nya medarbetare.

– En växande region och ett livskraftigt näringsliv gör att det skapas mycket uppdrag inom affärsjuridiken, men även inom humanjuridiken. Vi ser också att många större bolag som tidigare anlitat byråer i Stockholm nu vänder sig till oss. De har upptäckt att vi är en stor etablerad aktör med allt de behöver, säger Sara.

Hur ser framtiden ut för byrån?

– Vi känner att vi redan nu är det norrländska alternativet för en stor advokatbyrå, och den positionen kommer snarast förstärkas. Vi kommer att vara fler anställda på sikt. Det viktiga är att vi även fortsatt ska upplevas som en fullservicebyrå. Man kan komma hit som privatperson en dag och nästa dag som delägare i ett företag. Vi har experter som täcker upp alla juridiska behov som människor stöter på i livet, säger Sara.

undefined
"Man kan komma hit som privatperson en dag och nästa dag som delägare i ett företag. Vi har experter som täcker upp alla juridiska behov som människor stöter på i livet", säger Sara Axelsson.
"Vi har en otrolig sammanhållning på kontoret men samlar oss också över kontorsgränser och arbetsområden. Vi ser till att hålla ihop trots geografiska avstånd", säger Sara Axelsson.
"Vi har en otrolig sammanhållning på kontoret men samlar oss också över kontorsgränser och arbetsområden. Vi ser till att hålla ihop trots geografiska avstånd", säger Sara Axelsson.
Om Advokatbyrån Kaiding

Advokatbyrån Kaiding grundades 1956 i Skellefteå. I dag är det Norrlands största advokatbyrå med ett 70-tal medarbetare på åtta orter i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. 

Läs mer om Advokatbyrån Kaiding här!

Är du intresserad av att jobba på Advokatbyrån Kaiding? Skicka in din intresseanmälan här!

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.