Stoppa hedersförtrycket

Vissa värderingar är helt enkelt inte okej i Sverige.

"Vissa värderingar är helt enkelt inte okej i Sverige", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"Vissa värderingar är helt enkelt inte okej i Sverige", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-01-21 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det har gått 19 år sedan Fadime Sahindal dödades av sin egen pappa för att hon vägrade leva efter familjens förtryckande normer och värderingar.

Hon ville leva som en fri kvinna i Sverige och engagerade sig politiskt. Hon accepterade inte pappans krav på att gifta sig med en kusin, utan ansåg sig ha den självklara rätten att bli kär i vem hon själv så önskade.

Fadimes tragiska död gjorde att fler fick upp ögonen för hedersförtrycket och har föranlett en rad insatser.

Det har kommit nya bestämmelser för att stärka skyddet mot tvångs- och barnäktenskap. Försök och förberedelse till äktenskapstvång har kriminaliserats. Möjligheten för barn att få dispens för att gifta sig har avskaffats.

Miljon efter miljon har avsatts för information och för att öka kunskapen om hedersförtrycket.

I lagstiftningen anses dessutom hedersmotiv vara en försvårande omständighet, vilket bland annat visar sig i tingsrättens dom efter det fruktansvärda bussmordet i Kiruna sommaren 2020.

Bra är också att det finns ambition att skärpa straffen ytterligare. I Januariavtalet är S, C, L och MP överens om att hedersbrott ska ingå som ett eget brott i brottsbalken, samt att det ska införas en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Den nya lagen planeras att träda i kraft 1 januari 2022.

Vidare vill Januaripartierna skärpa reglerna för utvisning av icke-svenska medborgare som döms för hedersrelaterade brott och hatbrott.

Det räcker emellertid inte med bara statliga initiativ och nya lagar. 

Även den lokala nivån – skolor, socialtjänst, kommuner och civilsamhälle – måste vara på hugget. Det måste alltid vara tydligt i den lokala vardagen och verkligheten att hederskulturen inte har en plats i det svenska samhället. 

"Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem", sa Fadime Sahindal i riksdagen en kort tid före sin alltför tidiga död.

Tyvärr finns fortfarande mycket kvar att göra. Kartläggningar i Göteborg, Malmö och Stockholm, där elever i årskurs nio har fått svara på frågor, visar att mellan sju procent och 20 procent av ungdomarna lever med hedersrelaterade normer och förtryck. Framför allt är det de unga tjejerna som drabbas.

Det är givetvis oacceptabelt. I Sverige ska det alltid vara självklart att kvinnor och män är lika mycket värda, liksom att de få älska vem de vill. Vissa värderingar är helt enkelt inte okej i Sverige.