Jeremy Clarkson pudlar efter kritikstorm

Den tidigare "Top gear"-programledaren Jeremy Clarkson har hamnat i rejält blåsväder efter en krönika där han öser hat över prins Harrys fru Meghan Markle. Krönikan har hittills anmälts över 17 000 gånger.

Brittiske programledaren Jeremy Clarkson ber om ursäkt för giftig krönika. Arkivbild.

Brittiske programledaren Jeremy Clarkson ber om ursäkt för giftig krönika. Arkivbild.

Foto: Evan Agostini/AP

Media2022-12-20 22:27

I krönikan för den brittiska tabloiden The Sun skrev Clarkson efter att ha sett hertigparets Netflix-dokumentserie "Harry & Meghan" att han hatar Meghan Markle och "drömmer om dagen då hon får paradera naken genom gatorna i varje stad i Storbritannien medan folkmassorna skanderar 'skäms' och kastar avföring på henne".

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Ipso, den brittiska motsvarigheten till Pressens opinionsnämnd, har på några få dagar tagit emot nästan lika många klagomål – över 17 000 – som totalt kom in för hela 2021.

Den frispråkiga 62-årige programledaren försökte först försvara sig med att han bara refererat till tv-serien "Game of Thrones", men tvingades till slut krypa till korset och erkänna att han gjort bort sig. I ett inlägg på Twitter skriver han:

”I krönikan jag skrev om Meghan anspelade jag på ett klumpigt sätt på en scen i 'Game of thrones' vilket landade väldigt fel hos ett stort antal personer. Det gör mig förskräckt att ha sårat så många och jag kommer att vara mer försiktig i framtiden."

Uppståndelsen kring Jeremy Clarkson har fått självaste premiärministern Rishi Sunak att gå ut och påminna offentliga personer om att "ens ordval har betydelse", medan Clarksons egen dotter, Emily, i ett inlägg på sociala medier bestämt tar avstånd från allt som hennes pappa skrev.

Det är inte första gången tv-personligheten Jeremy Clarkson hamnar i blåsväder för sin vassa penna. I en krönika år 2020 kallade han Greta Thunberg för "en bortskämd snorunge som i stället borde vara en snäll flicka och hålla käften".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!