Cecilia Cervin är ordförande i Jan Myrdal-sällskapet. Hon bekräftar att systrarna Märak tackat nej och att deras motivering är att Jan Myrdal är motståndare till homosexuella.

– Robespierre-priset delas ut av sällskapet och inte av Jan Myrdal själv. Vi har enträget bett Mimie och Maxida Märak att komma och de får fritt framföra sitt budskap mot homofobi, mot gruvbolagens exploatering av renbetesområden och mot all diskriminering alltså precis det budskap som de skulle fått priset för, säger hon.

På frågan om Jan Myrdal är homofob vill hon inte uttala sig. Den frågan hänvisar hon till Jan myrdal.

Artikelbild

| Jan Myrdal.

Mimie Märak tvekar inte om Jan Myrdals uppfattning.

– Jan Myrdal har flera gånger uttalat sig om homosexualitet. På 80-talet ville han inte att homosexualitet skulle gå under hatbrottslagstiftningen. Han har också deltagit i ett upprop för att motarbeta homovigslar i kyrkan och uttryckt att det är synd om barn utan far. Som samisk queerfeminist är Jan Myrdal och Robespierre inga namn jag varken vill lyfta eller liksom tvätta med mitt eget namn och min kamp, säger hon i tidningen Dagens ETC.

Jan Myrdal-sällskapet är ett litterärt sällskap som delar ut två priser varje år. Det stora priset har namnet Lenin-priset och det går i år till författaren och redaktören Mikael Nyberg. Sapmi sisters skulle få det mindre priset, Robespierre-priset. Prisutdelningen sker lördag den 9 april.

Förra året gick Lenin-priset till musikern Mikael Wiehe och Robespierre-priset till författaren Sara Beischer. Prissumman för det stora Lenin-priset är 100 000 kronor och för det lilla Robespierre-priset 10 000 kronor.