Upp till kamp mot strippkungen

Att Nya Bistro Trädgårn introducerat striptease i Kiruna har väckt starka reaktioner. Christine Brännvall har kommit att bli motståndarnas frontperson. Duo ringde upp henne för att prata lite mer om hennes engagemang.

Christine Brännvall är intiativtagare till aktionen mot strippklubbens etablering i Kiruna.

Christine Brännvall är intiativtagare till aktionen mot strippklubbens etablering i Kiruna.

Foto: Mattias Forsberg

Kultur och Nöje2013-11-16 05:00

Du startade en Facebookgrupp mot strippklubben i Kiruna, varför då?

– Jag har en människosyn och en tro på samhället som skiljer sig från det den här verksamheten representerar. Jag vill att män och kvinnor ska värderas på samma sätt och att varken män eller kvinnor ska objektifieras. Jag vill inte att nakna kroppar ska ses som underhållning, speciellt inte när det inte sker på lika villkor, när pengar är inblandade är det den som har pengarna som också har makten.

Finns gruppen kvar?

– Ja, i några olika former. Från början hade jag bara tänkt dela ut flygblad och sätta upp affischer men på till skrivaren skickade jag ett massmeddelande till mina kontakter om vad som höll på att hända och under tiden jag skrev ut flygbladen rasslade det in svar där folk undrade hur de kunde bidra. Jag tänkte att jag måste göra något på Facebook och skapade ett evenemang där jag uppmanade till bojkott. Dagen efter hade 1800 personer tackat ja men jag märkte att ett evenemang inte var det bästa forumet för vad jag ville åstadkomma, innehållet gick inte alls att styra och det blev snabbt en väldigt låg nivå på diskussionerna. Samtidigt skapades en grupp för ja-sidan och även där blev tonen allt hårdare. Därför skapade jag en grupp för dem som vill jobba aktivt mot det här och gjorde senare gruppen hemlig för att alla ska våga yttra sig utan rädsla för påhopp. Men då trodde en del att gruppen lagts ner så i veckan startade även jag en gilla-sida som kan administreras fullständigt. Evenemangssidan finns fortfarande kvar, jag valde att inte ta bort den för att det är det enda forum där ja- och nej-sidan kan diskutera med varandra.

Vad menar du med låg nivå, vad var det för kommentarer som kom in?

– När argumenten tog slut gick det snabbt över till personangrepp, från båda hållen. Folk kallar varandra för idioter och en person lämnade kommentaren "fan att man inte är en mördare". Det skapas kommentarstrådar under inläggen och i de trådarna sprids både homofobi och rasism och det är många som har blivit kränkta. På ett sätt är det bra att hatet blir synligt och bemött, men jag lider så klart med alla som farit illa i de här debatterna.

På tal om debatter, du var med i SVT Debatt förra veckan, hur upplevde du det?

– Det var ungefär som väntat, fast lite sämre. Jag hade hört Dragan (Bratic som driver strippklubben, reds. anm.) och hans uttalanden innan så jag förstod att det skulle gå till en frustrationsnivå, men han betedde sig sämre än väntat.

Varför tror du att den här frågan väcker så starka känslor?

– Sex och nakenhet berör alla. Ingen går genom livet utan att reflektera över gränser och sexualitet. Den här sakfrågan, strippklubbens vara eller inte vara, är en konkret sak som är enklare att ta ställning till än till exempel stadsflytten.

Och vad upplever du att de flesta tycker?

– Jag är ganska övertygad om att majoriteten inte vill ha den. Det finns en del starka ja-sägare på internet, men ute i verkligheten är det få som står upp för den åsikten. I grupp är det lätta att skratta bort det och ansluta till en jargong men i enskilda diskussioner viker de flesta ner sig. Det stöd som min åsikt fått från politiker, företag och föreningsliv talar för att det är den rådande opinionen i samhället och det måste jag säga att jag är stolt över.

Det är en del som har reagerat mot din definition av striptease som en sexuell tjänst, vad säger du om det?

– Prostitution vet ju alla är olagligt och att dra likhetstecken med det kan så klart vara upprörande. Men min definition av handel med sex är vidare än så. En dans framför någon som sitter och onanerar eller har som mål att bli sexuellt upphetsad är för mig en sexuell handling även om det inte förekommer någon fysisk kontakt.

Vad har du fått för reaktioner på ditt engagemang?

– Jag har fått ett fantastiskt stöd från folk som tackar för att jag för deras talan och jag upplever ett stöd från makthavarna när de säger samma sak som mig. Jag har personligen inte tagit emot några kränkande kommentarer, men jag har sett att folk har kommenterat mig negativt på sociala medier. Om man tror på demokrati och folkets kraft måste man också tro på demokratiska metoder, fria från hot och kränkningar. Jag har varit tydlig med det och det kan vara därför jag sluppit de direkta hoten.

Vad är det för mål du vill uppnå med detta?

– För det första att verksamheten ska stänga ner och för det andra att det även i fortsättningen ska finnas en levande debatt och engagemang kring de här frågorna – vad man har för människosyn, hur män och kvinnor värderas, diskussioner kring sexualitet och vilket ansvar man har i att respektera andras gränser. Det är egentligen inte strippklubben som är problemet utan de som går dit, det är där den stora förändringen måste ske.

Christine Brännvall

Ålder: 27.

Bor: Kiruna.

Kommer från: Piteå.

Gör: Tjänstledig från jobbet som socialsekreterare till förmån för en volontärutbildning.

Intressen: Föreningsliv, framför allt inom innebandy och välgörenhet.

Aktuell: Engagerar sig mot strippklubben i Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!