Två vänner och tre rum

Inredningsintresset var den gemensamma nämnaren som gjorde två bekanta tjejer till bästa vänner. Nu bor Amanda Lindblom och Ellen Simu tillsammans i en topprenoverad trea där det enkla och skandinaviska dominerar.

Foto: EIJA DUNDER

Kultur och Nöje2015-10-24 06:00

Frälsningsarméns gamla lokaler i Boden har fått nytt liv efter en omfattande renovering i krispigt vitt. Helt rätt, enligt nyinflyttade Ellen Simu och Amanda Lindblom som föredrar den ljusa nordiska stilen.

En månad har de hunnit bo i trean som de fick tag på via en före detta arbetskollega till Ellen.

– Jag ringde upp honom och frågade om han hade någon lägenhet till mig, vi hade letat runt men inte hittat något. Det var väl på lördagen, på måndagen hade vi nyckeln.

– Det var tur att det var en trea. Tidigare tänkte vi att det skulle funka med en tvåa men även om vi skulle kunna dela allt så är det skönt att ha sitt eget rum och kunna vara själv ibland, säger Amanda.

Av praktiska skäl delar de garderob, något som inte är ett problem eftersom de tenderar att gilla liknande saker. När det kommer till inredning är de oftast överens och filosofin är att hemmet ska vara en avslappnad fristad.

– Vi har i princip samma stil. Men vissa saker får man kompromissa lite med och då vinner den som har bäst argument. Hur stilen kan beskrivas? Den är definitivt inte shabby chic! säger Ellen.

Amanda fyller i:

– Danskarna gör mycket fint. Vi gillar mycket skandinavisk design. Vi samlar till och med på samma servis, så det var ju smidigt när vi flyttade ihop. Vi har ställt den i vitrinskåpet som vi kallar för Iittalaskåpet nu.

Doftljusen brinner och en ananas har fångats under en glaskupa. Soffan har centrerats för att skapa rymd i allrummet som gör det mesta av ljuset i gathörnet med sin öppna planlösning in mot köket.

– Det är inget fönster i köket men det är ändå inte mörkt. Jag gillar den logiska planeringen och att det är så luftigt och stort mellan rummen, säger Ellen som menar att diskmaskinen är en av de absolut bästa sakerna med hemmet.

Som nyinflyttade saknar de en del förvaring, men det finns ytor kvar att utnyttja. De har trots allt knappt hunnit bo in sig. Första natten i lägenheten hade de i princip bara en säng och tanken var att Ellen, som var ledig dagen därpå, skulle montera möblerna.

– Jag hade inte ätit på hela dagen och blodsockret var lågt. Jag kämpar på med möblerna och när jag till slut är klar är jag skitnöjd. Sedan vänder jag upp bordet i rätt läge och då är det åtta symmetriska hål på bordsskivan. Jag kan säga att jag fick ju i alla fall inte montera det här större bordet, säger hon och skrattar.

I vardera ände av allrummet finns de två sovrummen. Sänggavlarna i båda rummen har Ellen byggt med hjälp av två 16 millimeters spånskivor med vaddering som hon häftat fast och sedan klätt in med tyg.

– Jag gillar att göra sådana här saker. Hade jag köpt det hade det blivit betydligt dyrare. Nu fick jag det ju dessutom precis som jag ville ha det. Matchar man med sängkappan blir det en snygg enhet.

Amanda uppskattar att hon följer runt etthundra inredningskonton på instagram och får ofta frågor om hur hon kan ”lägga så mycket tid och pengar på inredning”.

– För mig är det ett intresse. Jag är uppvuxen med en inredningstokig mamma och tycker att det är kul att ha fint hemma. Häromdagen var mina föräldrar här och jag och mamma sprang omkring helt hysteriskt och funderade på var alla tavlor skulle hänga, medan pappa satt i soffan och var lite less. Sedan kommer Ellen hem och sätter sig på exakt samma ställe och suckar.

Båda skrattar åt minnet och Ellen försvarar sig:

– Jag tycker att det är jättekul med inredning, men dra en gräns!

Lägenheten Vi bor här

Hyrestrea på 77 kvadrat i nedre stadsdelen i Boden. Huset, som tidigare var Frälsningsarméns lokaler, har helrenoverats till fyra lägenheter.

Amanda Lindblom, 20 år och Ellen Simu, 20 år. Båda jobbar inom skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!