Roadmovie nådde Kiruna

Film är inte bara underhållning och biografen kan vara en kulturell och demokratisk mötesplats.Det är utgångspunkten för projektet Roadmovie som i går nådde Kiruna.Temat var genus och sexualitet - en överlevnadsguide för tonåringar.

Åsa Lundmark, pojektkoordinator vid Filmpool nord, och Therese Stålnacke, samtalsledare vid Ellengrupperna i Kiruna, träffades när projektet Roadmovie gjorde ett nedslag i Kiruna.FOTO: HANS STERNLUND

Åsa Lundmark, pojektkoordinator vid Filmpool nord, och Therese Stålnacke, samtalsledare vid Ellengrupperna i Kiruna, träffades när projektet Roadmovie gjorde ett nedslag i Kiruna.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

Kultur och Nöje2009-11-13 06:00
Hur kan det vara att göra det första gången? Hur kan sexualiteten ske på lika villkor och hur kan tjejer undvika att försätta sig i situationer som slutar med att de upplever sig kränkta?
Ska man vara ihop för att ligga med någon, hur är idealkillen och finns det något ord för kill-hora?
Se där, en räcka frågeställningar att ta tag i efter gårdagens visningar av filmerna Fredag, Aldrig som första gången och Myskväll i Kiruna.
Personerna bakom
Det är Filmpool nord, Folket hus och parker samt Svenska filminstitutet som står bakom satsningen Roadmovie och Åsa Lundmark är projektkoordinator.
I går hade hon sällskap av samtalsledare och deltagare från Rädda barnens nyastartade Ellengrupper i Kiruna.
Grupperna är relativt nystartade och inför gårdagens träff fanns en viss osäkerhet hur öppna samtalen mellan ledarna och deltagarna från årskurs åtta skulle bli.
- Det är inte så lätt för mig heller. Det blir lätt en massa fniss när man nämner ordet sex. Men deltagarna har fått ställa anonyma frågor för att inte behöva lämna ut sig själva, säger samtalsledaren Therese Stålnacke.
Åsa Lundmark som jobbar som gymnasielärare till vardag är desto mer hemtam i situationen.
- Det här är verkligen en sak som jag brinner för, att träffa unga tjejer och visa kvalitetsfilm på bio. Ungdomar är proffs på filmspråk och det är ett jättebra sätt att nå fram, säger hon.
Gårdagens tema om genus och sexualitet var unikt för Roadmovies nedslag i Kiruna. På de sex andra orterna som projektet ska nå ut till handlar det om helt andra saker.
Jokkmokk på måndag
Redan på måndag är Åsa Lundmark i Jokkmokk för att prata om skillnader och likheter i känslolivet hos unga och gamla människor utifrån filmerna Hilma och Fan ta dem.
Diskussionerna i Piteå i den 7 december kommer att handla om andra generationens invandrare med avstamp från den fjärde filmen om barnen i Jordbro.
Projektet har redan varit i Övertorneå och visat film på äldreboendet Länsmansgården under parollen "Kan inte komma till biografen kommer biografen till dig."
Det var bara några exempel från listan. De som har utformat projektet har minsan inte gjort det lätt för sig.
- Nej, det ska gudarna veta. Vi har försökt att jobba utifrån de olika behov som finns i kommunerna. Allt som allt har vi satt ihop ett tiotal olika teman, säger Åsa Lundmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!