Passion för små lappar

Angelica Backman från Gammelstad skapar stora mästerverk av små, små lappar. Hon har fastnat för lappteknikens stora möjligheter och syr och quiltar så ofta hon kan. Snart kan du se henne göra det inför publik tillsammans med sina sykompisar.

Rutorna i ett lapptäcke måste inte vara fyrkantiga, svängda former kommer mer och mer. "Men här uppe i norr gillar vi ändå de raka linjerna bäst", säger Angelica Backman.

Rutorna i ett lapptäcke måste inte vara fyrkantiga, svängda former kommer mer och mer. "Men här uppe i norr gillar vi ändå de raka linjerna bäst", säger Angelica Backman.

Foto: Linda Wikström

Kultur och Nöje2015-05-30 05:00

När sydde du ditt första lapptäcke?

– Det första sydde jag 1996, för att jag ville prova och jag tyckte att det var jätteroligt. Det är en fenomenal hobby.

Vad syr du mest?

– I lappteknik syr jag quiltar, väskor, dukar necessärer, picknickfiltar – det jag vill ha.

Vad är en quilt?

– Ett täcke i varierande storlek beroende på användnings området. Jag har flera i soffan, de är mycket skönare än filtar. En quilt blir finare ju mer man använder den och ju mer den blir tvättad.

Är lappteknik och quiltning samma sak?

– Nej, lappteknik är att sammanfoga tygerna medan quiltning är när man syr ihop de tre lagren, toppen, vadden och baksidan. Man kan frihandsquilta i olika mönster eller följa sömmarna.

Hur många lapptäcken har du?

– Jag vet inte, men när det gäller väskor har jag passerat 100. Jag ger bort en del och sedan lägger man ju på hög... så man vadderar huset, haha.

Vad är det som är så fascinerande med just lapptäcksteknik?

– Att det inte finns några gränser. Det finns en oändlig mängd olika tyger, färger och mönster som man kan kombinera på alla möjliga sätt. Det finns inget slut, inget rätt eller fel. Man kan till och med sy i kaviartuber. De har en guldfärgad insida.

Vad tycker du bäst om?

– Det roligaste är att ta fram några tyger och börja sy och så blir det som det blir, bara låta inspirationen bestämma. Efter några givna mått då, så att bitarna passar ihop. Jag gillar färg och jag gillar Kaffe Fasset-tyger. Ju mer färg desto bättre.

Vad är det fulaste du har gjort?

– En misslyckad bonad som jag sydde ihop helt galet och missade 3D effekten. Jag läste mönstret och sen när jag sytt insåg jag att jag hade gjort helt fel. Den blev död, det fanns ingen lyster i den. Det kan också bli så att man förstör när man quiltar, om man gör det för mycket, för lite eller med fel tråd. Det finns mycket som kan gå galet men det är av misstagen man lär sig.

Det känns som att man kan behöva ganska mycket tålamod. Blir du aldrig arg om det går fel?

– Då får man baklängessy. Det är ett så tråkigt ord, att sprätta. Vi har en i gruppen som gillar att sprätta så är man snäll kan man få hjälp med det ibland.

Hur var du i slöjden?

– Skulle det bero på min slöjdlärare skulle jag inte hålla på med det här. Hon bad mig köpa en kartong på ett konditori för att jag skulle lära mig att klippa rakt.

Du har en stor maskin, måste man ha en speciell maskin?

– Nä, men det är som med karlarnas jakt, finns det en ny bössa vill man ha den. Den här har automatisk trådklippning extra stor arbetsyta, det är himla skönt.

Kan du berätta om föreningen du är med i?

– Den rikstäckande föreningen heter Rikstäcket. Vi har fyra lokalgrupper i Luleå och den jag är med i heter Fusklapparna, alla grupper har lite småroliga namn. Vi träffas sju gånger per termin och syr. Det kan till exempel vara en viss teknik eller ett mystery quilt där man inte vet vad det ska bli.

Hur mycket syr du?

– Så mycket jag orkar. Jag är reumatiker och för några år sedan var jag jätte dålig men jag for ändå på Fusklapparnas träffar. Sömnaden har varit en terapikanal för mig. Vi pratar inte om sjukdomar, vi pratar om sömnad. Vi syr och vi har kul.

Vad är det som händer den 13 juni?

– Då firar vi QUIP - Quilt in public day. Internationellt firas den på midsommar men den helgen är ju helig här i Sverige så vi kör helgen innan. Vår plats är Hägnan, i samband med spelmansstämman – eftersom jag har en fot i vardera förening. Där kommer vi att visa lapptäcksarbeten och sitta och sy och inspirera andra att börja.

Varför då?

– För att det är en jätterolig grej och för att visa vad vi kan.

Angelica Backman

Ålder: 42

Bor: Gammelstad, Luleå

Gör: Administratör

Familj: Maken Stellan och dottern Lisa, 16 år

Aktuell: Syr inför publik på Hägnan 13 juni

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!