Nybygge med bebisbonus

Innan bebisen kommer – det var inflyttningsdeadline när Emelie Berglund och Niklas Jonsson byggde eget i Arnemark. Första kvällen i huset gick vattnet för Emelie. Nästa dag kom Wilmer.

Foto: Josefin Wiklund

Kultur och Nöje2015-09-12 05:00

De höga fönstren i vardagsrummet släpper in ljus från åkern alldeles utanför. En del av den tolv hektar stora skogstomten arrenderas ut till en bonde. Paret Emelie Berglund och Niklas Jonsson började leta hus i den sistnämndes barndomstrakter av praktiska skäl.

– Vi var alltid här ute i byn ändå och hade både kompisar och Niklas familj här så det var ekonomiskt att flytta ut hit från stan, säger Emelie medan sonen Wilmer, nu 15 månader, leker på koskinnet i vardagsrummet.

De bodde i hus redan i stan, men det var en tillfällig lösning.

– Vi är inga lägenhetsmänniskor, vi hade förra huset medan vi letade efter något annat. Men vi hittade aldrig något intressant så vi bestämde oss för att bygga nytt, säger hon.

De började skissa och måtta hemma hos föräldrar och vänner. Hur stort bör egentligen köket vara i förhållande till vardagsrummet? Vilken stil passar bäst? Det slutade med att de valde en modell att utgå ifrån som de sedan förstorade.

– Vi tog skalet och mixade ihop det som vi ville ha det.

Förutom stommen, som de beställde av Gransjö såg, har de gjort allt själva med hjälp av vänner och familj. Ett tufft jobb att balansera med arbeten och ett barn på väg.

– Jag hade en smidig graviditet som gick superfort eftersom vi hade det här projektet. Det var nästan att jag tänkte att ”han får inte komma än, vi är ju inte klara”.

Ett år efter byggstart var nedervåningen så pass klar att Emelie och Niklas kunde flytta in från bagarstugan som de bott i under tiden de byggde. Det var en fredag och de hade precis gått och lagt sig.

– Jag skulle rätta till sängen och då gick vattnet, berättar Emelie om hur sonen verkade vilja flytta in samtidigt som sina föräldrar.

Fortfarande återstår övervåningen och trappan upp till den, som Niklas ska konstruera. Han jobbar i byggbranschen och Emelie beskriver det som att han ”kan det mesta och brukar vara bra på problemlösning”.

Där uppe ska det bli tre sovrum och ett badrum.

– Men det är ingen stress med det där, vi klarar oss bra här nere tills vidare. Underspikningen ska vi däremot förhoppningssvis hinna klart med innan vintern, säger Emelie som precis avslutat föräldraledigheten och jobbar som fotograf och personlig assistent. Tidigare arbetade hon som fastighetsmäklare, varifrån hon fått med sig en hel del inspiration men också byggnadstekniska kunskaper.

– Det brukar skämtas om att jag är byggledaren och att min sambo är den som verkställer, säger hon och skrattar.

De är inte den enda unga familjen i trakten som satsat på landsbygden.

– Att bygga här ute är nog optimistiskt rent ekonomiskt, men vi tänkte att det får bli en livsinvestering. Det är ju här vi vill bo. Vi kan inte bara tänka på hur det blir om vi vill sälja i framtiden. Dessutom har det blivit en prisutveckling som vi är glada över, området har stigit mellan 30 och 40 procent, säger Emelie.

Hon beskriver det som att efterfrågan är stor bland unga barnfamiljer, flera vänner och bekanta vill flytta till byn men det finns inte så många hus.

– Kanske är det lite att man följer strömmen. Det är ju babyboom här nu, det är åtta barn på bara några år. De kommer ha roligt tillsammans, man kan ju gissa att det är här ute de kommer samlas och köra cross och fyrhjuling när de blir större.

Familjen

Emelie Berglund, 24 år, fotograf och personlig assistent, Niklas Jonsson, 25 år, Wilmer, 15 månader och pyrenéerhunden Blixten, 4 år.

Bor: I nybyggd villa i Arnemark utanför Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!