Ett mognare Willy Clay Band

Fyra år efter premiärsuccén släpper Willy Clay Band sin andra fullängds-cd.Spänt, nervöst och kanske karriäravgörande.Vad passar då bättre än att inleda den nya eran med en releasekonsert i en fullsatt Nåjdens sal hemma i Kiruna?

Foto: Sandra Eriksson

Kultur och Nöje2009-10-30 06:00
För bandet handlar det verkligen om en ny epok som egentligen inleddes i onsdags då den nya cd-skivan Blue officiellt släpptes. Det är många frågor som ska besvaras. Hur blir mottagandet? Vad tycker recensenterna? Hur kommer skivan att sälja?
Det sistnämnda är fortfarande ett viktigt, kanske till och med avgörande, mått på ett bands framgång i en totalt förändrad musikbransch. De har en del att leva upp till med tanke på att debutskivan Rebecca Drive har sålt omkring 7 000 exemplar.
Många fans i Luleå
- Man kollar på fler faktorer nu, som hur mycket låtarna laddas ned och hur ofta de spelas på MySpace. Men det är alltid nervöst och lite spänt inför ett skivsläpp. Framför allt är vi glada att vara tillbaka på scenen, vi har ju varit borta ett tag, säger Björn Pettersson, sångare, basist och en av tre låtskrivare i bandet.
Då är det tryggt att få inleda inför hemmapublik, två gånger om dessutom. Efter den utsålda releasekonserten i Kiruna i kväll är nästa stopp Kulturens hus i Luleå där de också har många supportrar.
- Vi har faktiskt flest fans på Facebook i Luleå. Därefter kommer Stockholm, Kiruna och Sundsvall, säger Björn Pettersson.
Det är en tung och svårmanövrerad apparat som rullar i gång när ett band släpper en skiva. Medlemmarna i Willy Clay har inte längre några romantiska föreställningar om att det stora genombrottet lurar bakom nästa krokiga fjällbjörk.
De är luttrade, mognare och vet att det är hårt arbete som krävs, att konkreta mål ska ställas upp och uppfyllas genom en uttänkt arbetsplan. Sedan kan man ha alltid drömmar och visioner utanpå det.
- Vi har gått på en del minor under de fem år vi har hållit på. Tidigare försökte vi ta ut skivan till hela världen på en och samma gång. Nu jobbar vi med Skandinavien först och vi har en bra organisation i ryggen som vet hur det ska gå till. Målet är att släppa skivan i USA och Europa också, men det gäller att ta en sak i taget, säger Björn Pettersson.
"Mer Willy Clay"
Vad är det då vi får höra på Blue? Enligt Björn Pettersson har det skett en utveckling sedan förra skivan, vilket kanske inte är så oväntat. Men riktningen? Basen är fortfarande melodiös pop/rock med inslag av americana och präglat av det jordnära livet i Norrland, vilket heller knappast är oväntat. Men mer konkret?
- Det mer Willy Clay Band. Under vår paus har vi haft tid att definiera vår musik och fått ett begrepp om hur WCB ska låta. Det är inte en skiva där man kan urskilja material från tre olika låtskrivare. Det är vad vi gör tillsammans som blir Willy Clay Band, säger Björn Pettersson.
De flesta låtarna är skrivna av Björn Pettersson, Tony Björkenvall och Reine Tuoremaa. Det finns också en remake av Never never av 80-talslsyntharen Vince Clarke. Låten Miner från EP:n som kom 2007 återkommer i en akustisk version.
Den stora hiten spås bli Mighty good time som släpptes till radio, MySpace och andra webbplatser för någon månad sedan.
I bandet ingår också Örjan Mäki på gitarr och Fredrik Elenius på trummor. Producenten Ollie Olson beskrivs i bland som den sjätte Willy Clay-medlemmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!