Dukat till nyårsfest

Med naturen både som kuliss och tema vill Marie Öhman från Boden inspirera till en annorlunda dukning för nyårsmiddagen. Med snö, grankvistar, päls, papper och metall får middagsdukningens glas och porslin nytt liv.

Koppar är säsongens trendigaste material, här i en ljuslykta från Meny.

Koppar är säsongens trendigaste material, här i en ljuslykta från Meny.

Foto: petra isaksson

Kultur och Nöje2013-12-28 05:00

Nyårsafton. Det måste vara den dag på året då flest finmiddagar äger rum i detta avlånga land. En klassisk nyårsdukning innefattar glitter, silver och vitt, men Marie Öhman tänker utanför lådan och visar i dag upp en nyårsdukning ute i den snöklädda trädgården.

– Se den här dukningen som inspiration! Det ska inte vara glitter och vitt, det ska inte vara så stereotypiskt utan jag tycker att man ska göra det man känner för. Man kan ju göra nånting annat, säger hon.

Under en björk i den stora trädgården har hon ställt ett stort matbord, tillverkat av en gammal innervägg från Maries hus och en rejäl stomme av metall. Trädgårdsstolarnas hårda sits dämpas av mjuka kuddar med kanintryck och sitter man på bänken värmer ett par vackra renskinn. I en kraftig gren över bordet hänger både ljuslyktor och ett par industrilampor som dekoration.

Tallrikarna är i olika nyanser och kommer från olika märken men de tillhör alla den violetta kvarten i färgcirkeln. Överst står ett martiniglas, och även om martini är en dryck som minskat i popularitet har glasen fått en renässans som förrättsskål.

Två av tallrikarna kommer från Mateus som ligger Marie extra varmt om hjärtat.

– Mateus designas av en svensk kvinna i Portugal, det är portugisiskt hantverk och det tillverkas bara på ett ställe i hela världen. Porslinet pungas inte bara ut utan man får lägga sin beställning och sedan vänta på leverans. Samma sak med besticken, de görs av ett familjeägt företag i Hardanger. Jag älskar sådana företag som inte bara säljer hela själen, de har den kvar. Det är genuint. Vinglasens runda former mjukar upp dukningen, tillsammans med några grankvistar och vita rosor som smyckar bordet. En gammal kruka fungerar som vinkylare åt den för nyår obligatoriska champagnen. Koppar är ett material som syns på flera föremål i dukningen.

– Det är väldigt mycket guld och koppar nu, färgerna är murrigare än tidigare och man tar in naturen i inredningen. Det är jättestarka trender just nu.

Som kontrast till det gamla och romantiska kompletteras dukningen av några föremål med moderna linjer. Ljuslyktorna, de finurliga salt-, och pepparkvarnarna, den strama brödkorgen och pallen som också fungerar som brickbord är dansk design av märket Meny. Tillsammans utgör det hela en salig blandning av både gammalt och modernt snitt, en lugn färgskala och en ordentlig flirt med naturen.

– Och det är just blandningen som danskarna är så bra på!

Marie driver till vardags inredningsbutiken Önska i Boden och har lånat en hel del porslin och glas därifrån, men att alltid duka med det nyaste och modernaste porslinet är inget hon förespråkar.

– Blanda nytt och nött. Man kan ha både det man fått från mormor, det man köpt nytt och det man fyndat på loppis. Coupeglasen i silver köpte jag på en loppis för tio kronor styck. Det var för många år sedan, innan loppisar blev på modet. Det bästa är att de inte är putsade. Saker ska leva, blom-stjälkar ska inte vara spikraka. Man ska ju kunna leva med sina saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!