Så äger du Luleå city och Rödbergsfortet

Bekväma skor och en smartphone är allt du behöver för att bli en elitturfare. Här är spelet som har fångat allt ifrån pensionärer till unga datornördar.– Jag blev helt hooked, säger Katja Naula.

Anders Pettersson och Katja Naula arrangerar Luleå Open Turf.

Anders Pettersson och Katja Naula arrangerar Luleå Open Turf.

Foto: Andreas Walitalo

Duo Nöje2015-05-07 17:30

KOLLA IN DUONOJE.SE FÖR DE SENASTE NÖJESNYHETERNA FRÅN LÄNET

Sedan förra sommaren har Katja Naula varit aktiv turfare. I spelet samlar du poäng genom att äga zoner som du befinner dig i. Allt följer du via en app i din egen telefon.

– Det som lockade var den extra motionen man fick, säger Katja.

Kort efter att Katja började turfa hakade hennes man Anders Pettersson på.

– Först skrattade jag. Sen började jag fara runt som en galning. En gång åkte jag ut mitt i natten i spöregn, säger Anders och skrattar.

I helgen arrangerar de Luleås första ”Turf event” – Luleå Open Turf.

Via appen kan du se dina medspelare i realtid. Det gör att Turf har blivit ett väldigt socialt spel, menar Katja. Hon och Anders har bjudit hem medspelare när de såg att de befann sig i närheten.

Via chattfunktionen kan man kontaka medspelare, något som tydligen inte är helt ovanligt, enligt Katja. Under användarnamnen ”In_da_Shadow” och ”katla­ett” spelar Katja och Anders.

Paret har tidigare varit på plats i Västerås för ett ”Turf event” där cirka 120 personer närvarade och antalet zoner var runt 400 stycken. Katja visar en bild på telefonen som visar hur många spelare som var inom området vid tid för start. Skärmen är full med gubbar.

Den gröna gubben visar var man själv befinner sig och de röda gubbarna visar var medspelarna är.

Vid eventen är det tillfälliga zonerna man spelar om och de vanliga zonerna tas bort.

Under lördagen kommer det vara tillåtet att använda cykel, i vanliga fall är annars alla transportmedel tillåtna i Turf.

– Vi har tagit zoner med båt, snöskoter och skidor. Bil kan anses som fusk enligt den mest tävlingsinriktade men inget säger att man inte får, säger Anders.

Zonerna brukar läggas så att de är mer lättillgängliga via fot och cykel. Ofta befinner sig zonen en liten bit ut i skogen eller på en gångväg.

Den mest omtalade zonen i Luleå kallas för ”Våtastrumpor” och ligger ute på Mjölkudden.

– Man blir alltid blöt om fötterna när man ska ta den zonen, säger Katja.

En annan svårtillgänglig zon är belägen uppe på Rödbergsfortet i Boden.

Anders och Katja menar att Turf är för alla och att det är en bred grupp som deltar. Enligt dem har Turf blivit mer folkligt än orientering och kan spelas av alla, oavsett ålder och fysik.

– En av elitspelarna är runt 60 år. Det är även många datornördar som får upp ögonen för Turf, säger Anders.

Turfa. Med telefonen i handen är du redo att bli en elitturfare.De röda prickarna visar var zonerna är utplacerade. Under Luleå Open Turf kommer du kunna tävla om helt nya zoner.
Turfa. Med telefonen i handen är du redo att bli en elitturfare.De röda prickarna visar var zonerna är utplacerade. Under Luleå Open Turf kommer du kunna tävla om helt nya zoner.

Turf och Luleå Turf Open

Turf är ett realtidsspel som du spelar via en app laddar ner gratis. Namnet kommer från det engelska ordet ”Turf” som betyder ”område”. Via telefonens mobilnät och GPS får du tillgång till ett multiplayer­spel som går ut på att du ska hitta och äga zoner. Spelet går ut på att samla poäng och du får olika mycket poäng för olika zoner. Du äger en zon genom att befinna dig inom den i cirka 30 sekunder. Så länge du äger zonen får du poäng för den. Runt om i Sverige finns det nästan 20 000 zoner.

Förra året fanns 73 000 registrerade spelanvändare. I dag finns det över 100 000. Turf skapades i Sverige och har spridit sig till Sydkorea och USA.

Vill du bli Turfsupporter kostar det 30 euro per år. Spelaren får då tillgång till en statistiksida och blir belönad med ett ”S” på sin gubbe.

På lördag arrangeras Luleås första ”Turf event” – Luleå Open Turf. Samlingstiden är 13.30 på Gultzaudden. Under två timmar kommer du kunna tävla om att äga helt nya zoner. Cirka 120 zoner beräknas finnas tillgängliga. Efteråt arrangeras korvgrillning. Ingen föranmälan behövs utan det är bara att dyka upp. Vid eventet kommer det vara tillåtet att ta sig till zonerna via fot och cykel.

Statistik: Turfgame.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!