Jenny Nilsson: Därför älskar jag Zara Larsson

Popstjärnan Zara Larsson har varit på allas läppar de senaste veckorna. Vissa har backat henne och andra har slaktat henne.

Foto:

Duo nöje2015-07-17 06:30

Vad har 17-åriga Zara Larsson egentligen gjort som framkallat denna storm i sociala medier? Det är enkelt: hon är en snygg och etablerad artist som också är feminist. Det finns få saker som provocerar de kränkta männen så mycket som när en ung, snygg och framgångsrik tjej inte nöjer sig med att vara just ung, snygg och framgångsrik. Zara Larsson vill ha mer. Zara Larsson vill ha lika mycket som männen. Zara Larsson vägrar acceptera att hon inte har samma rättigheter som andra.

Det är många som snackar om feminism, det är många som vill ta kampen till sin. Personligen tycker jag att det är läskigt att feminismen idag börjar urvattnas. Det finns säkert ett gott syfte i att ordet feminism blir allmängiltigt men jag tycker det är farligt när det förlorar sin betydelse. Det är enkelt att snacka men det är inte lika lätt att agera. Det är få saker som provocerar mig så mycket som det faktum att folk börjar använda sig av ordet "en" istället för "man" och samtidigt rycker åt axlarna om de får veta att en av deras manliga vänner har betett sig svinigt mot kvinnor. Det är enkelt att skriva på twitter om feminism, testa leva efter det får vi se hur lätt ni tycker att det är.

Feminism och politik har blivit en fluga. Det säljer. Artister livnär sig på att säga att vi kollektivt ska krossa kapitalismen och patriarkatet. Det politiska har blivit kapitalism. Ironi i allra högsta grad om ni frågar mig.

Jag förstår att det kan ha ett syfte, att vi i Sverige ska vara tacksamma att vi ens kan prata politik och feminism som artister, det är ett privilegium vi ska vårda och använda.

Det kanske inte spelar någon roll att vissa använder sig av feminism i Sverige utan att veta vad det innebär. Det kanske är bra, men jag hatar det. Jag tycker inte om när det genuina försvinner. Därför älskar jag Zara Larsson. Att vara 17 år och ha så sylvassa och genomtänkta samhällsanalyser ger hopp. För Zara snackar inte bara. Hon gör. Hon skriver på sin blogg om kvinnohat och patriarkala strukturer. Hon är snygg. Blond. Passar inte alls in i de kränkta männens bild av en feminist. Det provocerar. Upprör.

Zara Larsson får människor att brinna. Hon backar inte när folk skriver att hon ska dö, våldtas, brännas och styckas. Hon backar inte när män i hennes bransch förlöjligar hennes kamp. Hon är 17 år och backar inte när hon får hela Sveriges kränkta män att vilja tysta henne. Därför måste vi backa Zara. Sverige behöver Zara Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!