Fika – en mänsklig rättighet

I mars månad fick Alla tiders café i Gällivare utmärkelsen månadens mångfaldsföretag. Men för ägarna Carina och Martin är mångfald någonting självklart.
– Alla som kommer hit ska känna sig som hemma, säger Carina.

Carina gläds åt priset, men tycker egentligen att mångfald och öppenhet är helt självklara saker.

Carina gläds åt priset, men tycker egentligen att mångfald och öppenhet är helt självklara saker.

Foto: EIJA DUNDER

Duo helg2015-05-30 06:00

De har varit egna företagare sedan 1988, paret Carina Backman och Martin Lantto. För dem handlar det om överlevnad på en ort där gruvan är den största arbetsgivaren. Tidigare drev de presentbutik, men fick avveckla den.

Eftersom de som arbetar i gruvan dels ofta är välbetalda och dels jobbar skift med längre sammanhängande ledigheter är det många som lämnar Gällivare när de är lediga. De åker till kusten och handlar, eller till Ikea i Haparanda. Många reser utomlands flera gånger per år. Det innebär att det är svårt för lokala butiker att få kunder.

– Vi började fundera på att göra någonting nytt och bestämde oss för att vi skulle erbjuda något som folk inte kan köpa på nätet eller åka till Luleå för att göra. Inte åker man ända till Luleå för att fika, säger Martin och skrattar.

– Redan tio år innan vi stängde presentbutiken hade vi börjat fundera över vad vi kunde göra istället. Vi sade till varandra, om vi inte hade butiken skulle vi kunna driva en krog här.

Och så blev det. Alla tiders café är nämligen inte bara ett lunchställe och ett fik. Tre kvällar i veckan förvandlas kaféet till pub, ofta med levande musik.

– Martin är ju musiker så han får spela här utan gage, säger Carina och skrattar.

– Jag spelar i tre olika band. Jag spelar hellre än att hamna i köket eller i disken, skojar han.

Carina påpekar att det är praktiskt med olika kompetenser inom familjen.

När de öppnade kaféet för fyra år sedan visste Carina och Martin knappt någonting alls om hur det var att driva den typen av verksamhet. Båda minns stressen de kände när tiden för öppnandet närmade sig.

– Vi visste inte hur mycket vi skulle ta betalt för en bulle ens. Vi skulle öppna klockan 16 och en timme innan stod vi med menyn och funderade vad lunchen skulle kosta. Det var kaos då, säger Martin.

Nu kan de konstatera att Alla tiders café blev den mötesplats som de hade hoppats på. Både Martin och Carina tycker att människor ska kunna träffas och umgås över åldersgränserna och ogillar den fixering som ofta finns med olika ställen för olika åldrar.

– Hit ska folk kunna komma med sina mammor och pappor. Mina föräldrar är snart 90 år och de kommer hit, säger Carina och skrattar.

Det där med mångfald och öppenhet är någonting fullständigt självklart för både Martin och Carina och målet för dem är att både deras personal och alla gäster ska känna sig välkomna och trivas. Därför blev de något förvånade när Alla tiders café blev först ut med att väljas till månadens mångfaldsföretag. Bakom utmärkelsen står Face of Gällivare, ett projekt som startade 2013 och som ska öka trivseln hos medborgarna i kommunen genom att arbeta utifrån fyra värdegrundsord, trygghet, gemenskap, medmänsklighet och alla människors lika värde. I motiveringen till priset står det bland annat ”Tack vare Carinas öppenhet i frågan om etnicitet och kulturell bakgrund har flera av våra nya medborgare fått arbete och det är bra för Gällivare!”

– Först förstod jag inte varför vi hade fått priset. Vi har personal och många gäster som har utländsk bakgrund. När det gäller personalen anställer vi alltid efter kompetens och alla som jobbar här är väldigt duktiga. Vi väljer folk som gillar att jobba med service, säger Carina Backman.

– Alla tjänar på en fungerande integration. Vi behöver inte göra någon stor sak av det, tycker Martin.

För Abdoul Sall, som kommer från Mauretanien, har jobbet på Alla tiders café bidragit till att han snabbare har lärt sig svenska. När han kom till Sverige för två år sedan talade han bara franska.

– Först ville jag inte stanna här i Gällivare, säger han och skrattar. Men sedan började jag spela fotboll och fick vänner. Jag trivs jättebra. På jobbet pratar vi om allt, jag lär känna folk här och de lär känna mig.

Även om livet som egen företagare kan vara tufft ibland har Carina och Martin vågat satsa på utbyggnad av lokalen och nu hoppas de bara att den inte kommer att rivas i takt med att gruvområdet växer.

– Det sista vi har hört är att den kan komma att rivas inom tre till fem år, säger Martin. Om det blir så tror jag inte att vi orkar börja om med något nytt.

– Nej, då flyttar vi till Luleå, säger Carina lite skämtsamt.

Samtidigt är de överens om att företagande är mer som en livsstil än ett yrke och att de båda alltid ser möjligheterna istället för problemen.

– Det handlar om ren överlevnad, av kriser blir man stark. Jag ser problem som utmaningar, säger Carina.

Carina Backman & Martin Lantto

Ålder: 54 och 59 år.

Bor: I Gällivare

Familj: Tre barn

Gör: Driver Alla tiders café som nyligen fick priset Månadens mångfaldsföretag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!