Per "Trettifyran" Myrberg fyller 75

Per Myrberg har haft tre svensktoppslåtar. Hans bidrag dit var Hela kvällen är vår, Trettifyran och Stackars mej. Den låten som kom att bli den mest kända är Trettifyran - den har legat på svensktoppen i 39 veckor!

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Stockholm2008-07-11 06:00
Skådespelaren och sångaren Per Myrberg föddes 11 juli 1933 i Stockholm.
Sångtalangen sitter troligen i generna. Han är son till sångerskan Birgit Lennartsson och hans morfar var operasångaren Torsten Lennartsson.
Under tidigt 1960-tal sjöng Myrberg amerikanska countrysånger som Olle Adolphson gett svenska texter.
Hitlåtar under 1960-talet
Låten Minns i november som Myrberg sjöng härrör från musikalen Fantasticks. Efter glansdagarna på 1960-talet kom det att hinna bli år 2003 innan någon ny skiva av Myrberg kom ut.
Den nya skivan producerades av Benny Andersson och innehöll Taubetolkningar. Skivans namn var Sommarnatt. Innehållet föll i god jord hos landets recencenter.
Per Myrberg är knuten till Stockholms stadsteater sedan 1968. Till hösten kommer Myrberg att ha rollen som professorn Serebrjakov i uppsättningen Onkel Vanja av Hilda Hellwigs. Den ska spelas på Dramatens stora scen. Myrberg är bekant med rollen, redan för arton är sedan spelade han professorn.
Kända filmer
Han har också medverkade i musikalerna Chess, Jekyl och Hyde i Stockholm och Cats i Göteborg. Under sin karriär har han mottagit utmärkelserna Litteris et artibus 1988 och 1996 års O’Neill-stipendium.
En hel del filmer har det blivit genom åren. Per Myrberg har haft roller i flera filmer, till exempel Värmlänningar från 1957, Adam och Eva från 1963, Den enfaldige mördaren från 1982 och i nutid Saltön från 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om