Serum - han kom, han sågs, han segrade

Den internationella arabhästutställningen i Piteå i lördags arrangerades av föreningen Arabiska fullblod i norr. Över 40 arabhästar deltog. Det var arabhingsten Serums dag. Hingsten vann alla tre klasser han deltog i.- Det var passande med champagneglas i pris, för min kompis Marianne Engberg hade tagit med sig en flaska champagne. Hon trodde stenhårt på seger, berättar Serums ägare Jennie Jonsson i Västmark.

Foto:

Piteå2008-07-22 06:00
Tävlingen hade internationell status, så även utlandsägda hästar fick delta. Speaker under C-showen var Yvonne Karlsson från Överkalix som har över 20 års erfarenhet av arabhästuppfödning i bagaget.
Vädret växlade mellan regn, hällregn, mulet, sol och riktigt gassande sol. Oavsett väder lyckades Yvonne Karlsson med sina sköna kommentarer att vidmakthålla publikens intresse dagen igenom.
För två år sedan arrangerade föreningen Arabiska fullblod i norr sin första utställning, platsen var Hippologum i Umeå. Stoet Flavour fick då pris för bästa föl. I år var det favorit i repris. Flavour stod även denna gång för bästa fölet. Flavours vinnarföl, AA Pride, har blivit till genom importerad fryst semin från Belgien. Fölet är född på Artic arabians i Piteå.
Speakern Yvonne Karlsson bjöd in publiken i tävlingen genom att fråga efter namnförslag på vinnaren i championaten. Polifonias namn utropades som förslag i stochampionatet och Yvonne Karlsson lät meddela att domarna hade samma uppfattning som publiken.
Polifonia är född på statstuteriet Janów Podlaski i Polen och ägs av Arvak Nord i Luleå. Reserv stochampion blev Dr Rosa Psyche som Artic arabians har leasat från USA.
Publiken deltog aktivt
I klassen most classic movments, där hästens rörelser bedöms, hördes ett rungade rop när publiken skulle gissa vinnaren: Gharabi!
Den tvååriga mörka skimmelhingsten visade upp en stilfull trav. Gharabi är född i Belgien på Europen training center som drivs av Johanna Ullström. Hon är en av världens framgångsrikaste hästuppvisare, så kallad handler. Ullström har visat hästar världen över och får till och med visa arabhästar som ägs av polska statsstuterier!
En annan skimmelhingst, fast av den flugprickiga varianten, som åskådarna kom att minnas när dagen var slut var den 160 centimeter höga Serum som är uppfödd av Arvak Syd.
En del hästägare hade anlitat rutinerade handlers för uppdraget. Men Serums ägare, Jennie Jonsson i Västmark, valde att visa sin hingst själv och det gick vägen. 16-åriga Serum vann klassen för hingstar tolv år och äldre, han vann även hingstchampionatet och blev också Best in show.
Seger i tre klasser värmde gott och Jennie Jonssons och kompisen Marianne Engberg lät på plats smaka av den medhavda champagnen. Serums mor är Saleta som år 1988 vann ungstochampionatet på riksutställning och blev utsedd till bästa svenska uppfödning.
Jennie Jonsson som är uppväxt i Piteå köpte Serum när han var ett år gammal 1993. Fyra år senare bestämde hon sig för att utbilda sig till frisör i Stockholm. Hon lånade då ut sin hingst till vänninan Marianne Engberg i Luleå. Efter frisörutbildning blev det jobb på ett turridningsstall i Thailand, sedan har hon även bott i Sydafrika och i Israel.
Hästarna var i toppskick
Inte förrän 2006 flyttade Jennie Jonsson tillbaka till Norrbotten. Hon har under tiden varit här uppe under kortare perioder. Under de nio åren har kompisen Marianne Engberg skött om och dressyrridit Serum och de senaste åren även tagit hand om Jennie Jonssons andra arabhingst Fortal.
- Hon har förvaltat dem väl, båda var i jättefint skick, säger Jennie Jonsson.
För ett år sedan stod stallet klart i nya hemmet i Västmark och då tog Jennie och hennes sambo hem hingstarna.
Och efter framgångarna på utställningen i Piteå väntar arbete som beskällare för Serum, han kommer att sättas in i allmän avel med start nästa sommar.

Internationell C-show på Piteå Ridklubb lördagen den 19 juli.

Ungstochampion: Khizita (e. Garanti), 1 år. Uppfödare och ägare: Marie och Christer Nordlander.
Reserv champion: AA Fame (e. Chopin), 1 år. Uppfödare: Artic Arabians. Ägare: Sofie och Jean Häggkvist.
Unghingst champion: Wishess (e. Bey Gali), 1 år. Uppfödare och ägare: Margreth och Per Dahlberg.
Reserv champion: Mafar (e. Magraf), 1 år. Uppfödare och ägare: Linda Strömqvist.
Stochampion: Polifonia. Uppfödare: Janów Podlaski, Polen.
Reserv stochampion: Dr Rosa Psyche. Uppfödare: Ruth och Dale Henriksen. Leasad av: Artic Arabians, Piteå.
Hingstchampion: Serum (e. Ernal). Uppfödare: Arvak Syd. Ägare: Jennie Jonsson, Luleå.
Reserv hingstchampion: Eurythmics (e. Wadim). Uppfödare: Norrskensaraber, Överkalix. Uppfödare: Kullatorp arabstuteri, Skurup. Ägare: Linnéa Karlsson, Norrskensaraber, Överkalix.
Valackchampion: AA Chaqiir (e. Chopin). Uppfödare: Artic Arabians, Piteå. Ägare: AnnSofi Larsson, Piteå.
Most classic head: Saulejma (e. Eurythmics). Uppfödare och ägare: Jenny Nordgren.
Most classic movments: Sa Gharabi (e. Girlan-Bey). Uppfödare: Stummelbo arabians. Ägare: Madelene Wikstén, Boden.
Bästa föl: AA Pride (e. Psytadel). Uppfödare och ägare: Artic Arabians.
Resultat championat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om