En lång skrattfest

Mygginvasion, älgjakt, takbyte och Särkivaaragården.Allt och mycket mer ryms i revyn ”Låt hjärtat vá mé”.– Det har varit fantastiskt roligt att sätta i hop den här revyn och vad vi har läst tidningen, säger Ros-Mari Barmosse, regissiör.

Kända politikern Kjell Wede-
stig utmärkte sig på scenen.

Kända politikern Kjell Wede- stig utmärkte sig på scenen.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2014-02-21 06:00

Bättre sitta i en traktor, än på Spy bar, konstaterar revygänget och sätter gasen i botten för en och en halv timmes skrattfest, som samtidigt väcker både en och annan kvarlevande eftertanke. Övertorneå visar sig vara landets Lamborghinitätaste kommun vad gäller traktorer, det tar en hel evighet för Matarengivägsprojektet att färdigställas och tomten eller NCC bygger på Luppioberget...

– Min mamma jobbar på Särkivaaragården och håller på att bli utbränd. Min pappa säger att det är bättre än att bli innebränd, förkunnar barnet i sandlådan.

– Varför är det så varmt där? kontrar ett annat barn.

De fyras gäng

Men värmen, det är ingenting att jämföra med mygginvasionen.

– När solen börja värma hördes i snåren att det började svärma. Ja, det var myggen det, skulle vi slippa dem skulle vi bli glad. Men de blev fler och fler och vi snart den här kommunen överger, sjunger revygänget och konstaterar att nästa sommar krävs besprutning ”annars kommunbornas liv i blodbrist slutar”.

Även politikerna och kommunhusets företrädare fick sig en omgång. Inte en enda som byter taket på Isladan eller med vägen kan meänkieli, Stig får betalt för att gå på fest och Kent Snögren har försökt att ena Roland och de fyras gäng, men frågan blev om det är enklare att ena eller att stänga Kalix sjukhus?

Naturligtvis rymmer revyn också fräckisar. Mannen Albin har lämnat jordelivet och det visar sig att han numer ägnar tillvaron till att äta och ha sex.

– Inte visste jag att det var så i paradiset, konstaterar Övertorneåbon.

Men det är inte i paradiset mannen hamnat, utan här handlar det om reinkarnation.

– Albin har blivit kanin på Gotland.

Älgjakt

Det går att jaga hare, men i revyn blir det istället frågan om älgjakt och den stackas jaktledaren ska försöka hålla ordning på allt från bimbon i korta kjolar till jaktturistande tyskar som råmar som mjölkkor ute i skogen.

– Det ska bli så spännande, utbrister bimbot och slår därefter på P3 på jaktradion.

Ja, i ”Låt hjärtat vá mé” ryms nästan allting som hänt och händer i Övertorneå.

↔LINDA DANHALL

revy Låt hjärtat vá mémed Tornedalsteatern

Manus: Bernt Simu

Regi: Ros-Mari Barmosse

Ljus: Bror Astermo

Musiker: Lars Ylivainio, Bengt Rytiniemi, Bernt Simu

I rollerna: Marianne Lampinen, Birger Lampinen, Lisbeth Bergdahl, Bengt Rytiniemi, Päivi Lankosaari, Kjell Wedestig, Maria Heikka, Arra Sannemalm, Elo Junttila, Bernt Simu

Spelplats: Tornedalens folkhögskola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om