Hemvändare ville gifta sig i Överkalix

80-talet stockholmare fick smakprov på Norrbotten när Helena Andersson valde ett hemvändarbröllop i Överkalix, som hennes mor gjorde drygt för fyrtio år sedan.

Ett nittiotal gäster, de flesta från Stockholmstrakten kom till Norrbotten för bröllopet.

Ett nittiotal gäster, de flesta från Stockholmstrakten kom till Norrbotten för bröllopet.

Foto: Katarina Nilsson

ÖVERKALIX2010-08-09 06:00
Katarina Engström flyttade till Stockholm som sextonåring, men när hon träffat sin blivande man Nils Andersson och det stundades bröllop var det självklart att vigseln skulle bli av i den forna hembygden Överkalix. NSD fanns på plats då och förevigade ögonblicken år 1969.
I lördags följde Helena Andersson moderns fotspår mot bröllopet i Överkalix kyrka. Hon och nyblivna maken Stefan de Brito är bosatta i Sollentuna. Men Helena Anderssons andra hem och hjärta finns i Överkalix. Många av släktingarna bor kvar och rötterna drar henne tillbaka ett par gånger per år. Hennes morfars far startade matbutiken i bygden. Den blev senare en klädaffär som fortfarande finns i släktens drift.
Bastu och raggarbilar
Utav de sammanlagt 95 bröllopsgästerna var 80 från Stockholmstrakten.
- De tycker det är helt fantastiskt vackert här. Alla har varit helt tagna av den vackra naturen och landskapet. Jag tycker att jag gör alla bröllopsgästerna en tjänst som ger de möjlighet att se det här, säger Helena Andersson.
Gästerna bjöds att prova på bastuflotte under fredagen. En kortege med elva raggarbilar transporterade dem efter bröllopet till mottagningen som hölls på Brännaberget.
- Jag ville ha det fina med det norrländska. Abba spelade på Brännaberget på 70-talet och hela menyn är norrländsk.
Kalix löjrom och åkerbär var delikatesser på menyn.
- Min morbror Henrik Engström har skjutit älgen som blev porterstek. Och vad är väl mer norrländskt än raggarbilar? säger Helena Andersson och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om