Nytt försök att få igång fälttävlansintresset i Norrbotten

Norrskenet rid- och körsällskap arrangerade i helgen tillsammans med Norrbottens ridsportförbund grundkurs i fälttävlan i Björsbyn. Tio ekipage deltog. Kursledare var Gudrun Orava från Sigtuna.

Foto:

Norrbottens län2008-07-29 06:00
Kursen startade på eftermiddagen på fredagen och pågick till söndag eftermiddag. Hoppningen på terränghinder var förlagd till terrängbanan ute i Björsbyn som är den enda fälttävlansbanan i Norrbotten som det tidigare har hållits tävlingar på.
Dressyrridning och banhoppning skedde på Wallöfsgård, där stod också de långväga ryttarnas hästar uppstallade. Ekipagen kom förutom från Luleå även från Råneå, Piteå, Arvidsjaur och Kiruna.
Gudrun Orava är C-tränare i fälttävlan och hon kom med anvisningar och tips på hur hindren skulle hoppas. De fasta hindren på terrängbanan är mellan 80-90 cm höga, vilket motsvarar debutantnivå för stor häst.
Varierande hinder
På denna kurs fanns också rivningsbara hinder, de hade körts dit med fyrhjuling. Ekipagen fick bland annat träna på att rida över en träbro där det fanns ett litet hinder där bron slutade.
De hoppade även över rishäckar, diken och en stenmur liksom en trappa som det gick att hoppa både uppför och nerför. Även ridning i sandtag och tempoträning
i skogen fick ryttarna prova på.
Terrängbanan i Björsbyn byggdes i mitten av 1990-talet och då arrangerades tävlingar på banan de närmaste åren efteråt, sedan har det varit stiltje. Helena Forsgren i Luleå som är grenledare i fälttävlan på Norrbottens ridsportförbund och ordförande i Norrskenet rid- och körsällskap jobbar på att fler ryttare ska få upp ögonen för fälttävlan.
Forsgren tycker att det är kul att de kom ett 20-tal personer och tittade under helgens kurs. Hon berättar att det finns flera som är intresserade av att vara med på fälttävlansträningar, men att det sommartid lättare blir bortfall. En del har sin häst på bete och andra har åkt på semester.
- Vi ska även se om det går att ha samarbete med finska ekipage. Då kan vi ordna fler kurser, säger Helena Forsgren.
Flera tävlingsklara ryttare
För tre veckor sedan var det fälttävlanskurs i Blåsmark utanför Piteå. Där deltog femton ekipage. Även i fjol var det en fälttävlanskurs i Björsbyn som Ridsportförbundet hade ordnat, då deltog tio ekipage. Och Helena Forsgren ser hoppfullt på framtiden.
- Det är roligt att det börjar ränta sig. De två senaste åren har omkring 18 ryttare tagit grön kort för fälttävlan och har då möjlighet att starta i tävlingssammanhang. Så det finns potential att på nytt börja öppna banan i Björsbyn för tävlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!