Magiska spegeln - en av uppfinningarna som håller klassen

Företagsveckan ger eleverna möjlighet att på ett kreativt och roligt sätt nå kursplanernas mål. De unga uppfinnarna har skapat superhjälmen, en cykelmaskin som lagrar muskelenergi, en magisk spegel och en tvättmaskin som sorterar och viker tvätt.

Med TRIX-tvättmaskin går tvätten som en dans, sparar tid och energi. Mikaela martinsson, Matilda Turtola, Robin Klingberg och Linnea Ylipää.

Med TRIX-tvättmaskin går tvätten som en dans, sparar tid och energi. Mikaela martinsson, Matilda Turtola, Robin Klingberg och Linnea Ylipää.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-10-22 06:00
- De flesta ungdomar vill inte använda hjälm, men med vår uppfinning syns inte hjälmen när den bärs under kepsen eller mössan. När grafen blandas in i plast blir hjälmen hållbar, tunn, böjlig och genomskinlig, säger Sanna Blombacke.
Företaget SSS använder sig av det tvådimensionella materialet grafen när de skapar sin superhjälm. Grafen är 200 gånger starkare än vanligt stål, ett material som blivit belönat med nobelpriset 2010, berättar eleverna som tror på en lättare, smidigare hjälm, för allas säkerhet.
Energi från motionscyklar
Eleverna vid Malmens Friskola har Företagsvecka och entusiasmen är stor i grupperna. Sällan har en vecka gått så fort för eleverna i åttan. De har besökt företagare, hämtat in tips och material, för att färdigställa sina uppfinningar som sedan presenteras för föräldrar, lärare och representanter för LKAB, Expandum och Företagarföreningen. Med sång, musik och reklamfilm hoppas de vinna juryns gillande och erövra ett företagarpris.
Nathalie Blombacke, Alia Gasim, Sara Östman och Runa Rosenberg, presenterar sitt företag. TMP, vilket står för träning, miljö, pengar. Företaget TMP vill ta vara på energin som produceras när människor tränar på motionscykel.
- Energin som muskelkraften producerar kan tas till vara och användas i hushållen och till kommunens gatlyktor. Även på gymmen kan man ta till vara energin, säger Alia Gasim.
Larm och tvättmaskiner
Nästa grupp är upptagen med sin reklamfilm, men på skärmutställnigen förstår man att Julia Unga Apelqvist, Jasmine Wikström och Sandra Öhman har en genomtänkt produkt. SMS Larm AB saluför sms-larm till olika produkter i hushållet. Med larm som kommunicerar med tvättmaskinens CPU får man reda på när tvätten är klar.
Tvätt har också engagerat gruppen som skapat TRIX-tvättmaskin. En tvättmaskin som sorterar, tvättar, torkar, viker och manglar tvätten.
- De flesta familjers pappor är dåliga på att sortera tvätt. Nu är det löst, säger Mikaela Martinsson.
- Folk är så upptagna i dag, föräldrarna jobbar och vår tvättmaskin sparar tid och pengar, säger Robin Klingberg.
Gruppen kring Magic Mirror AB, har skapat en fantastisk spegel som underlättar vid klädvalet på morgonen. Spegeln är kopplad till datorn och till galgarna i klädgarderoben.
Betygsatta
Hur enkelt som helst, bara att ställa sig vid spegeln så ser man exempel på hur man passar i fem olika tröjor. Därefter, tryck på en knapp, tröjan glider fram ur garderoben och dagen är räddad.
-Temaveckan har varit jätterolig, vi har lärt oss mycket och haft kul, säger Mikaela Martinsson.
Rektor Jonas Gustavsson, säger att företagsveckan är en återkommande och mycket uppskattad vecka, där eleverna på ett kreativt sätt uppnår de mål som finns i skolverkets kursplaner. Eleverna får arbeta med ämnena svenska, bild och teknik.
- Under veckan kommer de att bli betygsatta, utifrån de betygskriterier som finns, godkänd, väl godkänd och mycket väl godkänd, säger Jonas Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om