Den sjunkande gatan

Bror Wallgren bor i en fastighet på Köpmangatan i Malmberget. Nu är han orolig.- Skakningar från gruvan har orsakat skador i huset, säger han. Han han också upptäckt en cirkelformad deformation på gatan utanför huset. Wallgren är övertygad om att gruvbrytningen påverkar gatan.

Köpmangatan i Malmberget. Gatan har sjunkit ner i en cirkelformad deformation.FOTO: Marie Ridderström

Köpmangatan i Malmberget. Gatan har sjunkit ner i en cirkelformad deformation.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-08-17 06:00
- Det måste vara en ihålighet underifrån när gatan sjunker. Deformationen uppstod natten när Malmberget skakades om extra kraftigt efter en sprängning, säger han.
Kan gruvan
Bror Wallgren är pensionerad obduktionstekniker, men han arbetade i 18 år i underjordsgruvan i Malmberget som anställd vid LKAB och i ett entreprenadföretag.
- Jag har kört överallt och känner hela underjordsgruvan ner till 600 metersnivån. Det finns ett magasin där under. Jag uppskattar att det är rakt under Köpmangatan, ett magasin som kan vara 70-80 meter långt och 40-50 meter brett. Jag har haft gruvarbete där och tagit ut malm där, säger han.
Litar inte på LKAB
Det var under 1950- och 60-talen som Bror Wallgren arbetade i gruvan. Han säger att han inte litar på LKAB:s försäkringar om att ingen gruvbrytning sker under bostäder.
- Vi körde därunder och det kallades torget. LKAB vågar inte säga sanningen för då blir människor rädda, säger han.
"Värdeminskning"
Wallgren berättar att en äldre man snubblade och ramlade vid en fördjupning i gatan.
- Det är farligt för trafiken också, bilen slår i botten om man kör där, säger han.
Wallgren sitter i styrelsen för sin bostadsrättsförening. Han anser att LKAB bör ersätta fastighetens värdeminskning, då han är övertygad om att skakningar och sättningar från gruvan orsakat skador i huset.
- Det är fler sättningar och rörelser i marken nu. Snart har vi stängslet inpå knuten och då blir det än värre, vi ligger risigt till. Det finns sprickbildning i fastigheten. I min lägenhet har jag sprickor på balkongen, säger han.
Han bor på tredje våningen utan hiss och har haft funderingar på att sälja lägenheten, men helt lätt är det inte.
Kopparna hoppade
- Jag hade två spekulanter som var intresserade av lägenheten. Vi satt och drack kaffe då ett skalv kom klockan halvtvå på dagen. Kvinnan blev nästan hysterisk av rädsla och det blev ju ingen affär när kaffekopparna hoppade som harungar på bordet, säger Wallgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om