Bodenbandet Osborns offer har återförenats efter 38 år

BODEN. År 1966 bildades rock- och bluesbandet Osborns offer i Boden. När de begav sig var de husband på Art club i Boden. Efter 38 år har bandet återförenats. I veckan har de spelat de på Luleåkalaset.- Det känns stort att efter nästa 40 år, åter stå på scen tillsammans och spela, tycker Lasse Karlsson som spelar bas i bandet och har varit med sedan starten.

Foto:

Luleå2008-08-02 06:00
De har många gånger fått frågan om hur de resonerat vid namnvalet.
- Det är inte så enkelt som att det är jag som är Osborn och de andra är offren, säger Lasse Karlsson.
Inte heller har namnet någon koppling till Ozzy Osbourne, även om det är lätt föra tankarna åt det hållet. Osborns offer hade tagit sitt namn innan de sett Black Sabbaths första skiva i butikerna 1970. Och det var först 1980 som Ozzy Osbourne slog igenom som soloartist.
Under 1960-talets mitt hade mer eller mindre alla band engelskklingande namn. Lasse Karlsson och hans gäng hade bestämt sig för att deras band skulle ha ett svenskt namn, och på den vägen är det.
Kallades husbandet
Spelningarna på gamla Art club, dagens Bodensia, minns Lasse Karlsson med glädje.
- Vi spelade där nästan varannan vecka och kallades husbandet. På den tiden gästades Art clubs scen av artister som Björn Skifs, Tommy Körberg och Tages.
Då liksom nu spelade bandet Stones- och Animalslåtar.
- Vi har endast gjort mindre förändringar i vårt låtval. Det var det som var vitsen när vi startade på nytt, att vi skulle köra samma låtar som 1966, säger Lasse Karlsson.
I dag är tre personer som var med vid starten 1966 fortfarande med i bandet. Och två nya medlemmar har tillkommit.
Förutom basisten Lasse Karlsson är även trummisen Staffan Bohman och gitarristen och sångaren Bertil Sundstedt originalmedlemmar.
Nya i bandet är Tobbe Agstam som både spelar gitarr och sjunger. Sedan har även en kvinna tillkommit. Aino Sundstedt är dotter till originalmedlemmen Bertil Sundstedt. Aino sjunger och spelar gitarr, plus även tamburin och maracas.
Initiativet till att på nytt börja spela föddes i en konstateljé på Kronan. Lasse Karlsson var och hälsade på sin kamrat, konstnären Bertil Sundstedt. De började tala om gamla minnen och de bestämde sig för att starta bandet på nytt. Och så blev det.
Sedan de återförenades har de hunnit spela på Folkets hus i Boden, på Hotell Bodensia och på skördefest- och miljödagarna i Boden och på Lillan och Magma under de två senaste årens kulturnätter i Luleå. Även i år ska de spela på Kulturnatten.
Veckans höjdpunkt
Nu träffas gänget varje måndag för att repa.
- Måndagarna är veckans höjdpunk, säger Lasse Karlsson som verkligen gillar att repa.
Redan på söndag kommer Osborns offer att ses på en ny scen. De ska uppträda på Stora Nolia i Piteå. Och de är i gott sällskap, även Boden-killen Brolle kommer att entra scenen den dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om