Gymnasieelever belönas för barnbok om annorlunda kompis

Emma Sofia Olsson och Elin Nilsson på Hjalmar Lundbohmsskolan gör en barnbok om mobbning.Nu har de belönats med Triangelfondens stipendium och kommer att kunna dela ut boken till alla i årskurs tre och fyra i Kiruna.

Gymnasisterna Elin Nilsson och Emma Sofia Olsson får 25 000 från Triangelfonden för att kunna trycka 500 exemplar av sin barnbok om en annorlunda vän.FOTO: ANDERS MORELL

Gymnasisterna Elin Nilsson och Emma Sofia Olsson får 25 000 från Triangelfonden för att kunna trycka 500 exemplar av sin barnbok om en annorlunda vän.FOTO: ANDERS MORELL

Foto: Anders Morell

KIRUNA2009-11-12 06:00
Triangelfonden har delat ut sina årliga stipendier och den största summan gick till de två gymnasisterna som jobbar med sin bok "En annorlunda vän" som bäst.
Emma Sofia Olsson och Elin Nilsson tilldelades Mary Frantz stipendium på 25 000 kronor med motivieringen: "Mobbning är ett alltid lika aktuellt problem bland unga såväl som bland vuxna. Ett problem som aldrig får tillåtas."
Juryn påpekar att Mary Frantz, som ursprungligen donerat dessa pengar till Triangelfonden, själv var en kämpe mot världens oförätter och orättvisor.
För pengarna ska de trycka upp boken i 500 exemplar och dela ut den till hela två årskurser i Kiruna kommun. Några exemplar blir över.
- Vi har planerat att ha högläsning på biblioteket så småningom och då vill vi kunna dela ut böcker, säger Emma Sofia Olsson.
Några kapitel kvar
Det är hon som står för skrivandet medan Elin Nilsson gör illustrationerna.
Som titeln antyder handlar boken om en flicka som blir mobbad på grund av hon har en kompis som betraktas som annorlunda. Varför kompisen är annorlunda ska inte avslöjas här, det vore att förstöra spänningen för dem som ska läsa boken. Men det dröjer en tid, boken är nämligen inte färdig ännu.
- Jag har några kapitel kvar att skriva och Elin har några bilder kvar. Men det ordnar sig. Det går fort när man avsätter tid, säger Emma Sofia Olsson.
Triangelfondens stipendium för Årets ledarsatsning på 20 000 kronor gick till Kiruna FF:s ledare för flicklagen som ofta kommer i skymundan för killarna.
Årets ledare blev Stig Kemi, Kiruna ridklubb och Bo Isovaara, Kiruna AIF tyngdlyftning som fick 5 000 kronor vardera.
Årets nystart är Rullklubben Myggan som drivs av unga skateboardåkare. De får 15 000 kronor för att få rull på klubben och skapa en stabil plattform för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om