Miljövänligt även för håret

Foto:

Kalix2008-08-06 06:00
Lena Lundbäck Thudin i Kalix driver en miljövänlig frisersalong i Kalix.
Hon har arbetat som frisör sedan hon gick ut frisörutbildningen i Luleå 1984. För ett år sedan gick hon en ekofrisörkurs i Kristianstad och bestämde sig efteråt för att ändra utbudet i den egna salongen.
-  Många frisörer drabbas av allergier, eksem och andra sjukdomar. Det finns så mycket produkter som är skadliga för både människor och miljön, det måste bli en ändring i den här branschen, tycker Lena Lundbäck Thudin.
Mor och dotter fick besvär
För ett år sedan bestämde sig Lena för att börja satsa på miljövänliga produkter i sin salong.
15-åriga dottern Lovisa Thudin hade ofta klåda i hårbotten och hon fick prova ett ekologiskt schampo. I dag är klådan borta och dottern Lovisa vill inte använda något annat schampo.
Själv har Lena drabbats av astmatiska besvär, troligen för att hon ofta stått och andats in ångor från olika vätskor.
Just inom frisör- och kosmetikabranschen förekommer mycket kemikalier. Tuber efter hårfärgning som finns hos traditionella frisörer ska inte slängas bland brännbara sopor, utan de ska lämnas till uppsamling av miljöfarligt avfall.
 -  Men kunden har dessa vätskor och krämer direkt på sitt huvud och sedan sköljs krämerna som är fulla av kemikalier ner direkt i avloppet.
Lena Lundbäck Thudin vill använda naturligt nedbrytbara produkter och håller nu på att se över vad det ekologiska sortimentet har att erbjuda. Hon är på jakt efter nya produkter. Hon köper in och provar på sig själv, hon testar allergireaktioner genom att använda örtfärger i armvecket och se hur huden reagerar.
Utan starka kemikalier
 -  En ekologisk hårtoning håller inte lika länge som en vanlig, men min erfarenhet är att efter ett par gånger så är det som om håret suger till sig mer av färgen.
Våra vanliga schampon innehåller ofta både konserveringsmedel och färgämnen. Håret blir rent även av de ekologiska alternativen och de är också snällare mot huden.
 -  I dag ges en del mediciner via plåster. Så allt som man sätter direkt på huden kan tas upp i kroppen, säger Lena.
De ekologiska schampona innehåller bland annat lindblommor, ringblommor och nässlor. När det gäller blekning och slingning av hår finns det en produkt som är mindre skadlig mot miljön än de traditionella preparaten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om