Minnesord Tage Jatko

Foto:

Dödsfall2011-12-22 06:00

Tage Gustav Jatko, Ohtanajärvi, har efter en tids sjukdom avlidit 79 år gammal.

Tage föddes som den äldste i en stor syskonskar och blev hemgården trogen hela sitt liv.

Han började tidigt arbeta i skogen med timmerkörning med häst tillsammans med sin far Rickard. Om somrarna arbetade han också i byns tegelbruk.

Sedermera utbildade han sig till verkstadsarbetare och fick anställning vid Pajala mekaniska verkstad. Där blev han var till sin pensionering.

Tage var en öppenoch utåtriktad person och hade därför lätt att få kontakt med folk.

I sin ungdom var han med om att bilda Ohtanajärvi Idrottsklubb och idrotten kom också att bli hans stora intresse.

Efter sin aktiva fotbollskarriär blev han en hängiven supporter som outtröttligt arbetade för klubben med bland annat lottförsäljning. Otaliga är de arbetstimmar som Tage lade ner på bland annat skötseln av Skolvallen där hans sittandes på gräsklipparen var en vanlig syn om somrarna.

Hans hem var också en samlingspunkt för många andra bybor då man ofta samlades hos Tage för att analysera hemmalagets fotbollsmatcher, eller för att kolla någon elitseriematch med Luleå hockey. Han var även en aktiv medlem i byaföreningen, alltid beredd att ställa upp vid olika arrangemang.

Tage var också en naturmänniska som gärna vistades i skog och mark. Skoterturerna på våren till kojorna kring byn var en upplevelse han inte ville vara utan.

För oss syskon var Tage den som höll ihop syskonskaran och bardomshemmets dör stod alltid öppen för oss. Saknaden är stor över att vi mist vår storebror. Tack Tage för allt!

Tage sörjes närmast av tolv syskon, sin stora släkt samt vänner och bekanta.

Syskonen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!