Projektet som ska få unga att våga söka hjälp

Projektet " Kärleken är fri" vill synliggöra barns och ungdomars rättigheter till ett liv fritt från våld och få dem att våga söka hjälp.- Projektet bygger på samverkan mellan myndigheter och frivilligorganisationer. Styrkan är att vi finns på de ungas egen arena - i skolan, säger Lina Hahto, projektledare från Rädda barnen.

Lina Hahto med kontaktkortet som alla elever får. Det visar hur de ska kontakta myndigheter och organisationer.

Lina Hahto med kontaktkortet som alla elever får. Det visar hur de ska kontakta myndigheter och organisationer.

Foto: Lena Leffler

BODEN2013-02-19 06:00

Projektet, som startade i Norrköping, har nu nått Boden och Björknäsgymnasiet.

Rädda barnen, polisen, socialtjänsten, kyrkans ungdomsteam, Migrationsverket, Brottsofferjouren, Ungdomens hus, Ungdomsmottagningen och Kvinnojouren är alla en del i samverkansprojektet "Det handlar om kärlek".

Projektet vill öka kunskapen och synliggöra barns och ungas rätt till ett liv fritt från våld, hot och övergrepp. Det tar även upp något av det viktigaste i livet, kärlek, och att alla har rätt att själv välja sitt eget liv.

Under projektet får eleverna information om sina rättigheter, diskutera en utställning, se en teaterpjäs och göra värderingsövningar.

Ökat förtroende
- Målet är att öka förtroendet för de myndigheter och organisationer och få barn och ungdomar att våga söka hjälp. Polisen kommer också att vara ute i skolan och hålla i värderingsövningar, säger Lina Hahto.

- Barnkonventionen har många varit i kontakt med redan på lågstadiet. Sedan kanske konventionen ibland glöms bort lite grann. Nu påminner vi om rättigheterna igen, säger Britta Törnqvist, Rädda barnen.

Rektor Ewa Olausson, Björknäsgymnasiet, gillar grundtanken med projektet.

Avdramatiserar
- Här får vi visa människorna bakom orden som många barn känner igen. Projektet avdramatiserar lite att ta kontakt med till exempel sociala, för att man kanske är orolig för en kompis. Lärarna har även bjudit in RFSL. Vi tar alla organisationer på en gång för att visa att vi kan jobba tillsammans, säger Ewa Olausson.

Även föräldrarna
Eleverna Lovisa Niva och Elsa Huhta, som går tredje året på omvårdnadsprogrammet, tycker att projektet är bra. Det är ett gyllene tillfälle för alla vuxna att få en inblick i ungdomarnas vardag och verklighet.

- Ja, fast vi tycker inte bara att ungdomar ska informeras utan även föräldrarna. De ska också kunna upptäcka tecken på våld och kränkning. Det kan vara nog svårt att själv anmäla men det är bra med information om vad det finns för möjligheter för den som vågar. Det är kanske inte så många som vet hur det fungerar, säger eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om