Pensionärerna som fixar Pagla

Här är hela bygggänget samlat; Bernt Ekström, Tore Hemphälä, Nore Westin, Henken Eriksson, Björn Palmgren, Bertil Öhrvall, Roland Häggman, Jan Jarblad, Folke Eriksson, Hans-Göran Haapaniemi, Kalle Forsberg och Göran Honkamaa.

Här är hela bygggänget samlat; Bernt Ekström, Tore Hemphälä, Nore Westin, Henken Eriksson, Björn Palmgren, Bertil Öhrvall, Roland Häggman, Jan Jarblad, Folke Eriksson, Hans-Göran Haapaniemi, Kalle Forsberg och Göran Honkamaa.

Foto: Lena Leffler

Boden2012-10-26 06:00

Först bygger ideella arbetsgruppen Paglacompaniet ut sekretariatet på Pagla skidstadion i Boden och sedan sprutas spårområdet med konstsnö.

- Det kan bli lite stressigt, men vi är alla här för att vi vill göra en insats, säger pensionerade militären Göran Honkamaa.

Funktionärsgruppen med ett tiotal pensionerade yrkesmän håller just nu på med ett större projekt på Pagla skidstadion.

I år ska sekretariatet byggas ut med 20 kvadrat för att kunna rymma den moderna tekniken vid skidtävlingar. Göran Honkamaa, pensionerad garnisonschef i Boden säger att ingen ser sitt ideella byggarbete som någon belastning.

- Vi jobbar alla för idrotten och vi har en bred kompetens i gruppen. Alla i gruppen vill jobba och ställer upp. Här känner vi oss behövda. Sedan har vi jättefin sammanhållning i gänget som trivs tillsammans, säger Honkamaa.

Virket har gruppen fått betalt av Bodens kommun om de står för arbetsinsatsen.

- Vi vill ju visa resultat med det som vi håller på med. Sedan är det fantastiskt att ungdomarna håller på med utomhusidrott i Boden. Det vurmar vi speciellt för, säger Göran Honkama.

Byggledaren Bernt Ekström, tidigare NCC, har genom sina kontakter förhandlat fram bra priser.

- Det är traditionellt bygge som nog kostar nog några hundratusen om man ska leja någon för jobbet, säger Ekström.

Tidigare har också gruppen hunnit med att gräva ned vattenledningar i marken, för att man ska kunna spruta konstsnö på Paglaområdet. För något år sedan byggde man också en bro på området.

- När vi byggt klart sekretariatet så fortsätter vid med att spruta konstsnö, säger Göran Honkamaa.

Ekonomiska bekymmer
I dag är Bodens ekonomi inte den bästa.

- Vi har sett hur bland annat Arjeplogs kommun har börjat reparera saker. Vi vill att Boden ska ha en fin skidsportsanläggning så det går att ställa krav på att man hela tiden ska kunna utveckla den också. Vi lämnar en rapport efter allt vi gör så får idrottsföreningarna trycka på kommunen, säger Honkamaa.

Paglacompaniet arrangerar tävlingar också. I vinter kommer Pagla skidstadion att ordna SM i april, Sverigecupen i skidskytte.

I dagarna kommer också anläggningen att få licens för internationella skidskyttetävlingar.

- En förutsättning var att ordna ett bättre sekretariat vilket vi håller på med, säger Göran Honkamaa.

Asfaleterad vägslinga
Nästa önskeprojekt vore också att ordna en asfalterad vägslinga upp till Pagla från Björknäsvallens motionsspår och campingen.

- Pagla är ju ett fantastiskt fint utsiktsmål. Får vi asfalterat kan folk som har rullstol lättare ta sig ut i naturen. Idrottare kan också använda det som en bana för rullskridskor, säger Göran Honkamaa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om