Konst ger Prästholmen nystart

Projektet Konst händer drivs av Statens konstråd på uppdrag av regeringen. Prästholmen och ”Gula huset” är en av 15 platser i landet som valts ut där man ska installera offentlig konst.

AVSIKTSFÖRKLARING. Marti Manen, Statens konstråd, och Ulf Renlund, chef på Försvars-      museum Boden, skrev under en avsiktsförklaring när de träffades på Prästholmen.

AVSIKTSFÖRKLARING. Marti Manen, Statens konstråd, och Ulf Renlund, chef på Försvars- museum Boden, skrev under en avsiktsförklaring när de träffades på Prästholmen.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-11-04 06:00

Förutom Bodens kommun medverkar Bodenbo och Havremagasinet i projektet. I veckan kom Statens konstråd på besök.

Joanna Zawieja är ansvarig för konstrådets verksamhetsområde stadsutveckling och berättar att de valde Boden, för att det är en plats som väldigt intressant med stadens historia kopplat till det gula huset på Prästholmen och det tillfälliga boendet där. Hon bedömer att det finns en stor potential att göra ett konstnärligt intressant arbete här.

För Johan Johansson, vd för Bodenbo, är det viktigaste att det blir en nystart för Prästholmen.

– Jag engagerade mig snabbt i det här för att Prästholmen är ett område som varit på dekis under en väldigt lång tid. Det behöver en nystart och ska vi få en nystart då måste vi få in nya pusselbitar i det arbetet. Det här är en av pusselbitarna.

Johan Johansson vill inte gå in och begränsa den konstnärliga friheten genom att önska något.

– Det som är viktigt för mig är att få igång en process med delaktighet från dem som bor i huset, men ocksågärna från dem som bor i husen runt omkring. Då kanske processen är lika mycketvärd som en fysisk grej.

Arkitekten och konstnären Sandi Hilal tycker att det är mycket viktigt att förstå dimensionen med flykten och att vara flykting, att förstå deras liv.

– Hittills tittar man bara på flyktingar som ett problem, men de kanske kan bidra med ett stort kulturellt värde till den här platsen.

Marti Manen är curator för Konst händer och säger att målsättningen med projektet är olika saker.

– Vi ska så klart producera, visa upp och installera konst på de utvalda platserna. Men vi ska också arbeta med metoder.

Ofta köps den offentliga konsten in i efterhand, men i projektet Konst händer ska det vara en annan process. Där ska konstnärerna vara med och observera och påverka.

– Möjligheterna är öppna och vi kan göra många sakerhär i Boden, säger Marti Manen.

Han har besökt Prästholmen några gånger och tyckeratt området är jättefint.

– Något är speciellt här som visar historien som nu händer med flyktingvågen som är en global situation. Platsen blir nästan symbolisk för här finns allt i det gula huset. Vi har krig överallt i världen och människor som flyr hamnar i Boden. Vad kan de göra, vad vill de göra, vad är viktigt för dem, vilka är de?

Marti Manen tycker ocksåatt försvaret är en intressant faktor och anser att det är viktigt att jobba med historien kring Boden, som gått från stängd militärstad till att ta emot flyktingar.

KONST HÄNDER. Ulf Renlund, chef för Försvarsmuseum i Boden, blir som tjänsteman i kommunen spindeln i nätet i alla kontakter med kommunen som rör projektet Konst händer. Arkitekten och konstnären Sandi Hilal medverkar liksom Joanna Zawieja, Statens konstråd, och Johan Johansson, vd för Bodenbo.
KONST HÄNDER. Ulf Renlund, chef för Försvarsmuseum i Boden, blir som tjänsteman i kommunen spindeln i nätet i alla kontakter med kommunen som rör projektet Konst händer. Arkitekten och konstnären Sandi Hilal medverkar liksom Joanna Zawieja, Statens konstråd, och Johan Johansson, vd för Bodenbo.
Konst händer

Fakta

Inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum ska Statens konstråd under tre år, 2016–18, producera offentlig konst med fokus på miljonprogramområdena i landet. Konstrådet fick in ansökningar från 153 ställen över hela landet. De har tittat på flera kriterier; platsens potential, samarbetsmöjligheten, engagemanget och möjligheterna att göra ett konstnärligt arbete. Prästholmen är en av 15 platser som valts ut. Projektet omfattar 28 miljoner kronor och det tillkommer lokala med-finansiärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om