Från näringslivsutveckling till miljöutveckling

Kommunens näringslivsutvecklare, Alf Andefors, blir ny verkställande direktör i Bodens miljöutvecklingsbolag Future Eco North Sweden AB.
- När vi har en vd kan utvecklingen drivas framåt i ägargruppen, säger styrelseordförande Börje Jonsson.

Alf Andefors, ny verkställande direktör i miljöutvecklingsbolaget Futur Eco North Sweden AB.

Alf Andefors, ny verkställande direktör i miljöutvecklingsbolaget Futur Eco North Sweden AB.

Foto: Lena Leffler

BODEN2012-10-18 06:00

Future Eco North Sweden AB ska förädla rest- och avfallsprodukter och utveckla tillverkningsprocesser för bolagets delägare.

Rad av idéer
Ägargruppen Ragn-Sells, Svalget återvinning, Swebo bioenergy AB, Harads Artic Heat AB och AB Berglunds rostfria som har en representant i styrelsen har bred kompetens och mängd ideér. I Futuro Ecos styrelse sitter också Bodens kommunalråd, Torbjörn Lidberg (S), och det tidigare kommunalrådet, Olle Lindström (M). Bodens kommun äger i dag 14 procent i miljöutvecklingsbolaget och satsar en miljon årligen i skattepengar.

Utveckla nya produkter
De övriga företagen går in med 25 000 kronor vardera. Börje Jonsson har för bolagets räkning rekryterat kommunens näringslivsutvecklare Alf Andefors. Denne började jobba 50 procent i bolaget redan i september och gå in på heltid från december.

Andefors har en bakgrund inom ekonomi och teknik.

- Jag är sedan lång tid
tillbaka verksam som entreprenör inom produkt, process- och affärsutveckling, säger Alf Andefors.

Målet med bolagets verksamhet är att eliminera deponi, minimera förbränning och utveckla nya produkter.

- Vi ser oss som ett unikt bolag som lyckats få fem företag att samverka. Tillsammans med Bodens kommun har man bildat Future Eco som ska fungera som en kordinator och samlad utvecklingsorganisation, säger Börje Jonsson.

Alf Andefors och Jonsson ska sitta i BDX lokaler. Bolaget ska ha sex styrelsemöten och ett årsmöte per år. Börje Jonsson får ett fast styrelsearvode på 66 000 kronor per år. Lönen är dock inget som han lämnar ut.

- Lönen är ointressant
och jag vet inte om den får lämnas ut. Det här är inget helägt kommunalt bolag, säger Börje Jonsson.

Bolaget har också en sekretessklausul, där delägarna inte får yppa något som sagts i bolaget under minst fem år efter att de lämnat bolaget.

Hoppas på nya jobb
- Det är inte så konstigt med tanke på att det kan handla om skyddade uppfinningar och dessa uppgifter ska därför inte kunna spridas.

- Bodens kommun tycker att miljöutvecklingsbolaget är en bra satsning. Visst, vi går in med en miljon men förhoppningsvis ska kommunen få något tillbaka
i form av arbetstillfällen framöver, säger kommunalrådet Torbjörn Lidberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om