En ungdomsgård med fredagsmys

Svea ungdomsgård växer och Isac Oskarsson, 15, har återvänt efter ett uppehåll. ”Mina bröder berätta­de att det blivit mycket roligare här.”

DATORER. Bayram Karaman, Samuel Backebjörk och Sheperd Okechi.

DATORER. Bayram Karaman, Samuel Backebjörk och Sheperd Okechi.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-12-03 06:00

Hans yngre bror Jakob Oskars­son, 10, berättar att de fått biljard, en piltavla och datorer. Därför har det blivit roligare.

– Så får man mat om man blir hungrig.

Svea ungdomsgård drivs som en ideell förening. Verksamheten bedrivs i källaren på Johanneskyrkan i Bodens övre stadsdel.

Sonia Hagos jobbar i kyrkan­ på dagarna, bland annat som kassör och med ett internationellt kafé. Onsdag och fredag kväll håller hon i ungdomsgårdens verksamhet. Den har öppet klockan­ 16 till 19.30. Hon tog över verksamheten efter sommaren. Under tiden NSD är på plats tillkommer ytterligare ett barn som skrivit in sig, ­totalt är de 37 barn.

– Ibland kommer 15 och ­ibland kan det vara 27 barn här. Det varierar. De är mellan 7 och 16 år, säger Sonia Hagos.

Hon är inte ensam med barnen. Vivian Boström, Benny Boström och Samuel Backebjörk är där.

– Jag hjälper till när jag har möjlighet, säger Samuel.

Det finns pingisbord, biljardbord, hockeyspel och studsmattor i det stora rummet. I rummet intill kan de spela tv-spel och i ytterligare ett rum finns tv och en soffgrupp. Där brukar de sitta och äta tillsammans och lyssna på varandra, säger Sonia­ Hagos.

– På fredagarna brukar vi se film, äta popcorn och dricka saft. Ibland gör vi pizza­ på onsdagarna. Då gör vi allt tillsammans. Jag vill att vi jobbar tillsammans. Ibland äter vi korv i stället för pizza och ibland bakar vi, bullar och äppelpaj.

Så leker de förstås.

– Barnen tycker mycket­ om att leka ”Vargen som jagar­ fåren” och kurra­gömma. Vi leker ”killerball”, men med en mjuk boll.

Sonia hoppas de ska bli fler och välkomnar alla. Hon funderar på att starta läxhjälp och välkomnar även alla som vill och kan hjälpa till med det.

– Det kommer fler och fler barn trots att vi inte annonserat. Jag tror barnen tar med varandra. Under höstlovet fick vi gratisbiljetter av kommunen till badhuset och pengar till mat.

Hon tänker göra en ansökan till kommunen om bidrag för att kunna göra fler saker med barnen, såsom att gå på bio, köpa mer utrustning och göra utflykter.

– Vad det blir beror på om vi får något och hur myck-et.

Nicole Lara, 10, är på ungdomsgården både onsdag och fredag om hon kan.

– Roligast är att spela dator­spel, pingis och leka.

Bayram Karaman, 11, tycker det är kul att vara där och surfa på datorn.

– Så får man gratis korv, men pizza är bäst. Jag är här varje vecka, typ.

Lova Sirkka Harju, 10, berättar att hon följde med en kompis.

– Sedan har jag alltid kommit hit. Det är kul, för att det finns så många grejer att göra och det är jättekul på fredagarna när det är fredagsmys.

Sonia Hagos säger att det finns så mycket hon vill göra.

– Jag vill att de har roligt här. Om någon vill hjälpa till att bidra med något eller ställa upp som ideella ungdomsledare så är vi tacksamma.

STUDSAR. Nicole Lara, Lova Sirkka Harju och Provi Dukunde kommer gärna till Svea ungdomsgård.
STUDSAR. Nicole Lara, Lova Sirkka Harju och Provi Dukunde kommer gärna till Svea ungdomsgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om