Bloggen minns 2020 - del 17

12 oktober var det spaden i marken för den nya polisstationen i Kiruna.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) besökte Kiruna 12 oktober.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) besökte Kiruna 12 oktober.

Foto: Olov Abrahamsson

Blogg2020-12-17 07:01

Under detta coronaår har jag hållit nere resandet. Men 12 oktober tog jag i alla fall tåget till Kiruna för att följa byggstarten av det nya polishuset i Kiruna – en investering på hela 430 miljoner kr.

På plats fanns bland andra inrikesminister Mikael Damberg (S). I ett kort tal framhöll han vikten av att satsa på en god polisiär närvaro i hela landet.

Under tågresan tillbaka från Kiruna fick jag dessutom ett längre snack med Damberg om hur det går med regeringens mål om 10 000 fler polisanställda till 2024.

Vid halvårsskiftet hade Sverige nått nästan halvvägs till målet, berättade Damberg.

"Då var det ungefär 4 000 fler jämfört med när vi inledde arbetet. Många är civilanställda. Men i takt med att vi bygger ut polisutbildningen så kommer det också ut fler poliser på gator och torg. I Polisregion Nord har antalet polisanställda ökat med 100 personer under det senaste året", sa han.

I samtalet tryckte inrikesministern också på vikten av att det kommer ut fler poliser i yttre tjänst.

"Nu ställer vi krav i regleringsbrevet till rikspolischefen. Vi kommer noga följa hur myndigheten lever upp till kraven på områdespoliser, de som finns närmast människor. Den ska redovisa i vilken omfattning det finns områdespoliser och hur de jobbar med kontaktskapande, brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete", sa Damberg innan tågbytet i Boden och promenaden till sovvagnskupén med destination Stockholm.