Vilken väg väljer BC Luleå?

Tränarduons svåra vägval.

BC Luleås Daniel Hansson och Adam Rönnqvist.

BC Luleås Daniel Hansson och Adam Rönnqvist.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Blogg2021-05-25 20:57

Då var det klart: Peter Öqvist och Håkan Larsson ska leda BC Luleå för den åttonde säsongen i rad. Inga konstigheter egentligen.

Om inte klubbledningen, med Lars Mosesson i spetsen, var helt hundra på att hitta något bättre fanns det ingen anledning att göra ett tvärt byte.


Men en sak är klar: Tränarduon står den här våren och sommaren inför en rejäl utmaning efter kvartsfinalförlusten mot Jämtland för någon månad sedan. Det handlar om att sätta ihop ett vinnande och balanserat lag samt återupprätta sitt rykte som lagbyggare där det handlar om att hitta rätt spelare till rätt pris.

För en sak är säker: Det spelarpussel som Öqvist/Larsson lade förra sommaren och hösten blev fel, snett och vingligt.

Bloggen har redan skrivit om att laget saknades storlek och inte hade det lilla extra i försvarsspelet.

Men den stora utmaningen blir att bygga en vinnande och balanserad bakplan. Den senaste säsongen hade BC-tränarna tre svenska och mycket dugliga guarder i form av stjärnan Adam Rönnqvist, stjärnskottet Jonathan Arvidsson och nyttige Daniel Hansson. Till den mixen lades också Touré Murry.

Om vi bortser från att erfarne Murry inte nådde de höjder alla hoppats kan vi snabbt konstatera det uppenbara. Det var en guard för mycket vilket påverkade hela balansen i BC Luleås spelartrupp.


Då står i så fall tränarparet för ett svårt val: Satsa allt på trion svenskar och tro att det räcker för att bli ett lag som på allvar hotar storsatsande klubbar som Norrköping, Södertälje, Borås och Jämtland i toppen.

Eller göra draget som ofta funkat i BC Luleås historia och handplocka in en importguard med stor stjärnglans och som vinner stora matcher. 

Bloggens åsikt är känd sedan länge: En helsvensk bakplan vinner sällan guld och är tränarduon av samma åsikt måste en i svensktrion Arvidsson, Hansson eller Rönnqvist leta en ny utmaning.

Annars blir det få minuter att fördela på för många spelare vilket i slutändan lär innebära att någon kommer sitta på avbytarbänken och vara allmänt missnöjd med basketlivet.


Det ska bli oerhört spännande att se vilken väg BC Luleå väljer.