Avslöjar: Här är stjärnan Luleå jagar

Snart kan mästarklubbens profilvärvning vara klar.

Basket2020-06-29 10:03

Visst blev det lite detektivarbete under söndagen men till sist borde jag ha träffat rätt i jakten på Luleå Baskets nya bakplansgeneral. Eller för att vara helt ärlig: Jag är nere i två namn där jag tror mig kunna slå fast vem som är längst fram i kön.

Som jag kunde avslöja tidigare är det inte en amerikan som är på mästarklubbens radar. Nej, det handlar om en brasiliansk pointguard – ett lite oväntat drag av Luleå.

De två namnen som enligt uppgift är mest intressanta handlar för det första om Taina Paixao, 29 år och 176 centimeter.  Hon spelade den senaste säsongen i Sampaio i den brasilianska ligan och blev 2018 vald till Årets guard i den portugisiska ligan.

Men den som borde vara hetast, i alla fall om man ska gå efter tränaren Robin Sandbergs beskrivning där han lyfte fram försvar och passningsspel, är 29-åriga Debora Costa. Ett 165 centimeter långt energiknippe som spelat hela i sin karriär i Brasilien och sitter på tunga landslagsmeriter. Vid OS-kvalet i franska Bourges snittade hon runt 30 spelminuter samt 7 poäng, 4 returer och 7 assist. Där måste man förstås nämna Costas 38 spelminuter, 7 poäng och 10 assist mot Australien.

Vi borde under den här veckan veta med hundra procents säkerhet om Luleå Baskets lyckas knyta till sig den meriterade brasilianskan.