Minns Raoul Wallenberg

En enskild människa kan göra skillnad för många andra.

Sverige 27 augusti 2021 05:01

Den 27 augusti, på Raouls namnsdag, hedras minnet av Raoul Wallenberg som räddade livet på tiotusentals judar i Ungern under slutet av andra världskriget.

I början av 1945 greps han av sovjetisk militär i Budapest och fördes bort. Under årens lopp har många försökt få klarhet i Wallenbergs öde.

Enligt officiella sovjetiska uppgifter avled han i Lubjanka-fängelset redan 1947. Men mycket talar för att han levde i sovjetisk fångenskap under lång tid. Sverige har satt hans dödsdatum till 31 juli 1952.

Klart är under alla omständigheter att Raoul Wallenbergs levnadsöde visar hur en enskild människa kan göra skillnad för många andra. Genom mod, kunnighet, organisationsförmåga och viss fräckhet hjälpte han tiotusentals människor undan döden i nazisternas koncentrationsläger.

Hans insatser skildras på Raoul Wallberg Academys hemsida och förtjänar att uppmärksammas inte bara denna dag. Han är och förblir en viktig inspirationskälla för mänskligheten.

”Vi, alla vanliga människor, måste ständigt söka efter den där inre kompassen, som var så stark hos Raoul Wallenberg. Kompassen som pekar mot det demokratiska. Det humanistiska. Det mänskliga. Och sen följa den”, som statsminister Stefan Löfven uttryckte saken så fint i ett tal på Raoul Wallenberg-dagen 27 augusti 2015.


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

MP: Nollvision för dödsfall i luftföroreningar

Norrbottens Affärer
Politik

Matfors blir centrum för vaccinutveckling

Politik

MP vill ha klimatbudget på 1 000 miljarder

Politik

L: Inför obligatoriskt extra år i grundskolan

Politik

Bolund: MP inte bara för vegetarianer

Visa fler