Be(S)kedet 1: Det blir fler poliser i norra Sverige

Ledarbloggen fick ett snack med inrikesminister Mikael Damberg under S-kongressen i Göteborg.

Den här tabellen vill Moderaterna helst inte tala om. Det skedde en kraftig neddragning av polisutbildningen under den M-ledda regeringen 2006-2014.

Den här tabellen vill Moderaterna helst inte tala om. Det skedde en kraftig neddragning av polisutbildningen under den M-ledda regeringen 2006-2014.

Foto: Aktuellt i Politiken

Ledarbloggen2021-11-03 15:04

Under onsdagsförmiddagen anlände jag till Göteborg för Socialdemokraternas partikongress som pågår 3-7 november. En av de första jag stötte på i den gigantiska kongressanläggningen var inrikesminister Mikael Damberg

Jag passade på att fråga honom om hur det går med förverkligandet av beslutet på S-kongressen 2017, att det ska bli 10 000 fler polisanställda i Sverige till 2024 (se klippet ovan). 

På grund av bristande teknisk förmåga hos undertecknad föll svaret på den första frågan bort. Damberg konstaterade dock i korthet att den S-ledda regeringen nått mer än halvvägs till målet (vid årsskiftet var det 5 643 fler polisanställda jämfört med 2016) och att han räknar med att polisutbildningarna kommer att leverera ytterligare ungefär 1 400 nya poliser under 2021.

Damberg underströk även att det är viktigt för Socialdemokraterna att utbyggnaden av polisväsendet märks i hela Sverige.

"När vi gör en sådan här satsning ska den synas i hela landet. I Polisregion Nord är det till exempel nu 360 fler anställda och 150 fler poliser jämfört med när vi började den här resan – och det kommer mer. Varje halvår kommer vi att anställa fler poliser även i norra Sverige", berättar han i filmklippet.

Från högerhåll kan Damberg och regeringen inte förvänta sig några erkännanden eller positiva omdömen. Men när Ulf Kristersson, Johan Forssell och andra högerpolitiker bullrar och mullrar om kriminalpolitiken kan det vara värt att påminna om att det numera utbildas dubbelt så många poliser som när Moderaterna själva satt i regeringsställning före 2014. 

Investeringarna i polisutbildningarna – bland annat i form av de nya polishögskolorna i Malmö och Borås – börjar ge effekt.

Statistiken talar sitt tydliga språk (se tabellen). När högern regerade 2006-2014 valde den att prioritera nya jobbskatteavdrag, slopad förmögenhetsskatt, sänkt bolagsskatt, RUT-avdrag och andra skattesänkningar före större investeringar i polisen och rättsväsendet. 

Damberg och regeringen har självfallet sitt ansvar för att hantera dagens kriminalitet och bekymmer. Men det går inte att bortse från att Sverige fortfarande lever med tillkortakommandena och konsekvenserna av vissa beslut, till exempel neddragningarna i polisutbildningen, under den M-ledda regeringen 2006-2014.