Överläkaren: "Nordmark Nilsson har kört i diket"

Nya avgångskrav från läkarkåren pressar regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson. Toppstyrning och usel personalpolitik har skapat vårdkrisen, menar överläkaren Ola Wulf vid Gällivare sjukhus. "Regiondirektören har kört i diket och dragit med sig sjukvården´, säger han.

Överläkaren Ola Wulf vid Gällivare sjukhus har förlorat förtroendet för regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson. " Norrbottningarna måste få veta nu. Det har gått för långt. Jag har inget förtroende kvar för henne", säger han.

Överläkaren Ola Wulf vid Gällivare sjukhus har förlorat förtroendet för regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson. " Norrbottningarna måste få veta nu. Det har gått för långt. Jag har inget förtroende kvar för henne", säger han.

Foto: Arkiv

Norrbotten2022-06-20 16:07

Snaran dras åt för Anna-Stina Nordmark Nilsson och hennes fortsättning som länets regiondirektör och yttersta ansvariga för den rådande vårdkrisen inför semesterperioderna. 

I fredags förklarade Norrbottens läkarförening att de helt saknar förtroende för Nordmark Nilssons ledarskap, samtidigt som avgångskrav väcks från flera andra läkarhåll inför onsdagens regionfullmäktige.  

– Det måste till ett nytt ledarskap i regionen. Anna-Stina Nordmark Nilsson kan inte vara kvar, säger Ola Wulf, överläkare och medicinskt ansvarig för akut omhändertagande, medicin och rehab på Gällivare Sjukhus, där akutsköterskorna tidigare har skickat ut nödrop under sommarens bemanningskris.  

Han har varit anställd inom regionen sedan 28 år tillbaka och var medicinsk ledningsansvarig för sjukvården i Gällivare under pandemin också, när personalläget redan var ansträngt.

– Tyvärr är situationen nu ännu värre. Det är första dagen på semestern och det finns knappt en Plan B. 

undefined
"Det måste till ett nytt ledarskap i regionen. Anna-Stina Nordmark Nilsson kan inte vara kvar", säger Ola Wulf, överläkare och medicinskt ansvarig för akut omhändertagande, medicin och rehab på Gällivare Sjukhus.

Ola Wulf är djupt bekymrad över konsekvenserna av den skriande personalkrisen och bristen på vårdplatser.

– Politiskt duckar de för att det är sköterskebrist i hela landet. Men Region Norrbotten har själva aktivt sett till att situationen blir ytterligare värre. Inom slutenvården är det så illa att vi inte kan operera våra patienter längre, och vi har redan kostnader på 500 miljoner kronor för att skicka patienter till andra sjukhus utomläns, säger han och menar att bemanningen tvärtom hade kunnat stärkas upp med vårdplatser då regionen har operatörer, operationslag och operationssalar.

Wulf anser att regionledningen borde ha hanterat sommarens personalkris långt tidigare. 

– När avtalen i november 2021 skrevs om, så att hyrsköterskorna fick sämre ersättningar, sa både jag och en chefskollega att det inte kommer funka till sommaren. Även i mars signalerade medicinskt ledningsansvariga i länet att det kommer gå illa, utan respons från ledningen. I stället tvingas vi nu fara fram med brandsläckare hela tiden.

Regionens oförmåga att värna om sina fast anställda sjuksköterskor är ett av grundproblemen, enligt överläkaren, och att alltfler flyr till bemanningsföretagen anklagar han den yttersta regionledningen och Nordmark Nilsson för.

– Vi tävlar mot gruvindustrin här i Malmfälten och de betalar mycket bättre för personal än vad regionen gör. Det finns sköterskor som jobbar både inom LKAB och Aitik, men även för Gällivare kommun som även de erbjuder bättre villkor och lön. 

undefined
Akutsköterskorna i Gällivare kan tvingas jobba 18 timmar i sträck i sommar. "Region Norrbotten kommer snart inte ha några medarbetare kvar på grund av sin personalpolitik", säger sjuksköterskan Caroline Ärlebrand med kollegorna Maria Pudas, Anne Nutti, Sara Karlsson, Victoria Ilskog, Iza Barkman, Kaspar Norton, Lina Orpus, Ann-Katrin Olausson och Pernilla Johansson.

Han sågar hela personalpolitiken inom regionen.

– Under pandemin fick vi inte ens bjuda personalen på en kanelbulle trots att de jobbade så bra. När folk i ”byn” kom med mat och dryck till personalen, skulle allting skrivas upp och beskattas. Det var samma när en medarbetare gick i pension och enhetschefen hade köpt tårta. Då skulle alla skriva upp på en lapp om de hade ätit från den. Order från högsta ort!

Vidare är han mycket kritisk till de sommarförmåner som personalen erbjuds.

– Många av de ordinarie sköterskorna är unga föräldrar och vill spendera tid med sina familjer på sommaren. Om man ska få dem att välja bort semesterveckor, måste det finnas mer att vinna på det ekonomiskt. På kort sikt finns bara en lösning – öppna plånboken ännu mer. 

Likaså menar Ola Wulf att de rådande karensreglerna, som stoppar hyrsköterskorna från att återvända till regionen, borde slopas helt i krisen.

– De gick från sex till tolv månader men är inte benägna att ändra det nu, trots att läget är så illa.

Han beskriver hur enhetscheferna inom vården dagligen sliter med att få ihop skiften. 

– De sitter bara och ringer folk förgäves och kan inte arbeta med kvalitetsutveckling och andra frågor. Jag vet till och med verksamhetschefer nu som själva tvingas gå in och jobba som sköterskor. 

– Verksamhetscheferna får inte heller anställa själva, utan allt ska ske via HR-direktören som sätter lönerna utan att personerna på den posten inte har kännedom om vare sig jobbet eller den som söker arbete, säger Ola Wulf.

En stor del av problemen bottnar enligt Wulf i den toppstyrning som började råda när Anna-Stina Nordmark Nilsson tog över som regiondirektör hösten 2019, efter politiskt beslut i regionstyrelsen.

– Organisationen får inte toppstyras som den gör nu. Då får man bara ”handikappade” chefer som varken vågar eller får ta beslut själva – trots att de blir ansvariga för resultatet och får klä skott inför personalen.

Han konstaterar också att åtta toppchefer inom regionen redan har sagt upp sig och Wulf har indikationer på att fler kommer göra samma sak inom kort.  

– Det tolkas av oss på golvet som att man inser att det ej går att göra ett bra arbete med nuvarande ledning.

Så var det inte tidigare?

– Nej, inte alls. Förr var det en mycket god anda på Gällivare sjukhus men nu är det så illa att vi inte kan garantera patientsäker vård längre. 

Ola Wulf är medveten om att Anna-Stina Nordmark Nilsson fick ett tydligt uppdrag att rädda regionens blödande ekonomi när hon tillträdde och för övrigt blev länets högst betalda tjänsteperson med en månadslön på 140 000 kronor (2020). Gångna mandatperioden har hon inlett ett omfattande stålbad motsvarande 700 miljoner kronor, samtidigt som hon har sjösatt en stor omorganisation och förändrat radikalt i chefsleden.

Men Ola Wulf tycker inte att detta motiverar den toppstyrning som har skett.

– Omställningen och centraliseringen av makten är inte sund för verksamheten. Vi kan snart inte bedriva någon sjukvård alls.

undefined
Överläkare Ola Wulf har funderat länge på om han ska ventilera sina åsikter om regionledningens toppstyrning och mer specifikt Anna-Stina Nordmark Nilsson. "Norrbottningarna måste få veta nu. Det har gått för långt. Jag har inget förtroende kvar för henne", säger han apropå Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Överläkaren förklarar också att han har funderat länge på om han ska ventilera sina åsikter om regionledningens toppstyrning och mer specifikt Anna-Stina Nordmark Nilsson, som för övrigt ringer upp honom under samtalet med Norr Media. 

– Norrbottningarna måste få veta nu. Det står i regionens egen kommunikationsplan att vi ska vara öppna och transparenta. Det har gått för långt. Jag har inget förtroende kvar för henne. 

Tror du att regiondirektören sitter kvar över valet i höst?

– Jag ska inte spekulera men det har gått utför ständigt, när vi hade kunnat göra mycket annorlunda. Regionen går 1,8 miljarder kronor plus i kassan, så därför borde man kunna premiera den egna personalen mer. 

– Vår etiska kompass, som läkare och sjuksköterskor och annan personal, slår frivarv. Vi mår dåligt över att inte kunna göra vårt jobb. Det finns också en överhängande risk att fler kirurger och ortopeder med flera flyr länet, när man inte kan operera i Norrbotten längre, säger Ola Wulf i Gällivare.

Trots bemanningskrisen på Gällivare sjukhus uppmanar han ändå alla i Malmfälten som insjuknar akut att faktiskt uppsöka vården.

– Det vore farligt om de skulle avstå, säger överläkaren.  

Fotnot: Vi har sökt regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson utan framgång.

Pressad regiondirektör

I fredags rapporterade vi att Norrbottens läkarförening har sagt upp samverkansavtalet med Region Norrbotten och helt saknar förtroende för regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson. I stället vill de se en annan ta över rodret.

Vid sidan av de fackliga protesterna pågår ett upprop och en namninsamling bland läkarna vid Sunderby sjukhus som även de kräver regiondirektörens avgång. 

Frågan rörande Nordmark Nilssons framtid lär debatteras vidare på regionfullmäktige på onsdag.

Källa: Norr Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!