Krisrubrikerna rörande vården avlöser varandra och redan i maj 2021 bröt Vårdförbundet och Kommunal sina samverkansavtal med Region Norrbotten. Nu säger även Norrbottens läkarförening upp avtalet med regionen, då de saknar förtroende för regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Enligt Gunilla Engström, ordförande, är det första gången som läkarföreningen tar till den krisåtgärden.
– Det har varit en långvarig bristande samverkan med regionledningen. Vi har med olika medel försökt att få till ett bättre samarbete men nu ser vi inte att det finns förutsättningar längre. Konsekvensen blir att allting måste skötas genom MBL-förhandlingar i stället.
I en skrivelse till regiondirektören och HR-direktören radar läkarföreningen upp bristerna i den rådande relationen med arbetsgivaren.
– Vi värnar både våra medlemmar men också en god medicin och vård på lika villkor för norrbottningarna. Vi tar ansvar för patientsäkerheten men regionledningen misslyckas totalt med både läkarbemanning och andra yrkeskategorier i vården, säger Julius Breimer, ST-läkare inom psykiatrin och ledamot av NLF:s styrelse.
Han beskriver betydande brister i arbetsmiljön för all vårdpersonal som ett resultat av personalkrisen och bristen på vårdplatser, vilket för övrigt innebär att Ivo kan bestraffa regionen med ett vite på 10 miljoner kronor.
– En stor del av arbetsmiljöproblemen är etisk stress. Våra medlemmar känner att de inte räcker till och saknar förutsättningar för att bedriva patientsäker vård. Finns det ingen avdelning att lägga in patienten på, skäms man när patienten ändå behöver vård.
Breimer konstaterar att Norrbotten har lägsta läkarbemanningen i landet.
– Det kostar ungefär en kvarts miljard kronor per år med hyrläkare i länet. Hiskeliga siffror. Bara på distriktsläkarsidan är varannan stol vakant. Till och med i Luleå tvingas vi lägga ned vårdcentraler som saknar läkare.
Samtidigt menar han att regionen underbemannar med flit för att spara pengar.
– En allmänläkare ska klara max 1 100 patienter, innan arbetsmiljön blir lidande och vården försämras. I Norrbotten ligger siffran på 1 500 i snitt, och regionen anser dessutom att en allmänläkare ska klara 3 000 patienter.
Läkarföreningen har påtalat problemen i flera år men menar att de överhuvudtaget inte får gehör från regionledningen och Anna-Stina Nordmark Nilsson.
– Vi har en regiondirektör med ett enda fokus – att spara pengar. Anna-Stina Nordmark Nilsson ”vet bäst”, pekar med hela handen och i fel riktning. Hon är inte intresserad av att samverka med oss.
Utöver den akuta bemanningskrisen i sommar nämner läkarföreningen andra områden som har haltat rörande regionens personalpolitik, som försämrade möjligheter till fortbildning och svag löneutveckling.
– Det gäller inte bara läkare. Arbetsvillkor och löner är otroligt bristande inom Region Norrbotten.
Samarbetet och dialogen mellan läkarföreningen och regionledningen har strandat helt, menar Julius Breimer som beskriver en total avsaknad av öppet samtalsklimat.
– Vi kallas med kort varsel till möten, dagordningar ändras utan att vi har möjlighet att läsa in oss. Det har mest handlat om att vi har informerats om förändringar, snarare än en pågående dialog.
Julius Breimer anknyter till alla toppchefer och andra i ledande positioner inom regionen som har slutat på kort tid, och anklagar regiondirektören för utvecklingen.
– Anna-Stina Nordmark Nilsson är högsta ansvarig för att både vårdpersonal och chefer flyr. En person bestämmer och det stormar i alla chefled, vilket ytterligare försvårar samverkan med facken. När man sitter på nåder utan tydliga mandat, skapas en stor otrygghet.
Därför kan läkarföreningen inte stå för samverkansavtalet längre, i och med misstroendet gentemot regiondirektören.
– Att såga regiondirektören offentligt är inget vi strävar efter egentligen. Men vi har försökt att påtala alla brister utan att få gehör, så det finns inget att förlora längre. En trovärdighetsfråga gentemot både medlemmar och patienter.
Borde regiondirektören ta konsekvenserna och avgå?
– Det är upp till politiken att besluta om. Men vi ser inga andra lösningar när Anna-Stina Nordmark Nilsson inte lyssnar på sin fasta personal. Det naturliga vore att försöka med en annan på hennes post i stället. Hon lyckas inte styra skutan, säger ST-läkaren Julius Bremier.
Regiondirektören är inte tillgänglig för en intervju under fredagen men lämnar en skriftlig kommentar.
"Självklart tar jag läkarföreningens synpunkter på allvar. Men innan jag kommenterar det, vill jag sätta mig ner med dem och diskutera igenom det som de tar upp. Det tycker jag hör till god ton", skriver Anna-Stina Nordmark Nilsson.