Vi har tidigare uppmärksammat det extremt ansträngda personalläget på akutmottagningen vid Gällivare sjukhus, där 316 skift var olösta inför semesterperioderna.
Nu har ansvariga chefer inom Region Norrbotten presenterat en "lösning" genom att kräva att akutsköterskorna jobbar 12,5-timmarspass med kraftigt reducerad bemanning.
– De har gjort detta helt bakom vår rygg. Regionen anser att vi har en överenskommelse, men vi anser att vi blir beordrade att jobba 12,5 timmar i stället för våra vanliga pass på 7,5-8 timmar, säger sjuksköterskan Caroline Ärlebrand.
Trots den nya given är fortfarande drygt 100 skift på akuten olösta. Därför har ledningen även minskat sommarbemanningen ned till bristningsgränsen.
– Nu ska vi vara endast sex totalt per dygn, två sjuksköterskor och en undersköterska per skift, vilket är under vår minimibemanning. Cheferna har även sagt att vi ska klara att jobba ensamma som sjuksköterskor vissa skift.
Caroline Ärlebrand och kollegorna vägrar acceptera det.
– Jag kommer aldrig gå som ensam sjuksköterska på jobbet. Min legitimation står på spel. Fruktansvärt att de ställer de här kraven på oss.
Samtidigt gick Region Norrbotten under torsdagen ut med nya besked om sommarförmåner för att lösa krisen. För ett extrapass på vardagar erbjuds personalen nu 1 300 kronor, en höjning på 400 kronor per pass, och på helgerna 1 700 kronor.
Men akutsköterskorna hade väntat sig mycket mer.
– Regionen pissar oss i ansiktet. Det här innebär bara att vi får samma ersättning som i fjol, då den egentligen sänktes i år.
Dessutom erfar Norr Media att ansvariga chefer för akuten i Gällivare skärper tonen ytterligare och hotar med att sköterskorna i vissa lägen kan tvingas jobba hela 18 timmar i sträck.
– Det är straffet för att vi inte vill gå med på att ta fler extra pass i sommar. Vi ska alltså beordras att jobba ytterligare ett halvt pass, utöver 12,5-timmarspassen. Nu har det gått för långt, säger Caroline Ärlebrand.
Hon uppger att flera av kollegorna redan söker sig till privata arbetsgivare och att sjuksköterskorna får erbjudanden från bemanningsföretagen nästan dagligen.
– Region Norrbotten kommer snart inte ha några medarbetare kvar på grund av sin personalpolitik. Alla kollegor blickar mot andra jobb. Bemanningsföretagen erbjuds fri prissättning av regionen men oss vill de inte lyssna på alls. Så orättvist, säger hon.
Erik Kalander, fackligt ombud för Vårdförbundet, har ännu inte fått uppgiften om 18-timmarspass bekräftad men han är ändå mycket kritisk.
– Skulle det vara så, är det väldigt kontraproduktivt om de vill få personalen att ställa upp. Av huvudöverenskommelsen i kollektivavtalet som tecknades med Region Norrbotten i april framgår att skiften ska vara som längst tio timmar, så 12,5-timmarspassen i sig är för långa.
Han utesluter heller inte att hotet strider mot arbetstidslagen.
– Vårdförbundets ombudsman i Norrbotten ska titta närmare på det arbetsrättsliga nu.
Hur ser du på konsekvenserna med 18-timmarspass på akutmottagningen?
– Det blir en enorm press på personalen som leder fram till ohälsa. Dessutom ökar risken för att misstag kommer begås i vården.
Förhandlingarna kring de nya 12,5-timmarspassen mynnade för övrigt ut i att en ny risk- och konsekvensanalys också måste färdigställas under fredagen.
– Både Vårdförbundet och Kommunal är oeniga med arbetsgivaren. 12,5-timmarskift sliter hårt på hälsan och kräver mycket återhämtning. Vi vill veta vilka andra lösningar som arbetsgivarna kan presentera för att göra det mer attraktivt att jobba de här skiften. Exempelvis kanske personalen kan erbjudas extra semesterdagar.
Det enda positiva med vårdkrisen generellt, menar han, är att fler engagerar sig fackligt nu.
– De har tre nya förtroendevalda på akuten nu, som saknades tidigare. Alla ser behovet att organisera sig, säger Erik Kalander, Vårdförbundet.
Karina Holmgren, enhetschef för akutmottagningen, vägrar kommentera hotet om att akutsköterskorna kan tvingas jobba 18 timmar i sträck i sommar och hänvisar till nytillträdde verksamhetsområdeschefen Mattias Josefsson som inte var tillgänglig under torsdagen.