NMR-tåget: Så många poliser kallades in

"I var fall var vi inte övertaliga" konstaterar Patrik Ström vid polisen efter den massiva insatsen i tisdags.

3 maj 2018 07:27

Läs mer: "Krävs ny lag".

Läs mer: Får demonstrera.

Läs mer: NMR-profil polisanmäld.

Mellan 100 och 200 poliser arbetade under insatsen i Boden.

– Vi har ju inga erfarenheten av den här storleken av insatser, men vi hade nog förväntat att det skulle bli som det blev. Det har vi väl konstaterat i efterhand, att i vart fall var vi inte övertaliga, säger Patrik Ström och fortsätter:

– Vi är väldigt nöjda. Hoppas att invånarna i Boden är det också. I stora drag skulle man kunna säga att alla var trygga med vad vi skulle göra och trygga med att det vi stötte på, var vad vi förväntade.

I svallvågorna av demonstrationerna under första maj har nu polisen flera brottsutredningar att ta itu med.

Bland annat uppstod tumult när tåget med Nordiska motståndsrörelsen tågade in på Kungsgatan i centrala Boden. Misstankar hade då riktats mot en man som stod i leden efter gatan.

– När vi ingrep tog han till våld. Han greps och fördes in till polisstationen och förhördes innan han försattes på fri fot, säger Patrik Ström, kommissarie vid polisen i Norrbotten och press talesperson under insatsen i Boden.

Nu misstänks mannen, som inte är känd av polisen sedan tidigare, för våld mot tjänsteman, narkotikabrott – och försök till grov misshandel.

Enligt Ström ska mannen varit beväpnad med någon form av tillhygge.

– Nu fortgår utredningen, och det kommer att rendera i en färdig förundersökning som redovisas till åklagare. Jag är ganska övertygad om att det kommer att innebära någon form av dom.

Utöver misstankarna mot mannen som greps framför nazisternas tåg, kopplas flera polisärenden direkt till demonstrationerna i Boden.

Som Norrbottens Media har rapporterat misstänks Bo Nilsson, som kandiderar till kommunfullmäktige i Boden, för hets mot folkgrupp efter att han ropat ”hell seger” under sitt tal på Kvarnängen. Två personer riskerar också efterräkningar för brott mot maskeringsförbudet och två för brott mot ordningslagen.

Angivna brottsplatser är enligt Patrik Ström Kungsgatan och Kvarngatan.

– De här motdemonstrationerna är ju ingenting som man söker tillstånd för, utan de uppstår ju spontant. De facto blir det ett brott mot ordningslagen. Där har vi ingen utpekad misstänkt ansvarig i nuläget.

Vid sidan av brottsmisstankarna avlägsnades en handfull personer, uppger Patrik Ström.

– Jag tror det är fem personer som har avlägsnats från centrum till ytterkanterna av Boden, där man har släppt av dem. Det är ju så att vi enligt polislagens 13:e paragraf har rätt att antingen avvisa någon och säga att de ska gå därifrån. Nästa steg är att avlägsna dem.

Representanter från Juridikfronten har även anmält personer i NMR:s tåg för att de ska ha skanderat "vit revolution – utan pardon" för att få prövat om det kan anses vara hets mot folkgrupp. Juridikfronten har även anmält NMR-aktivisten och riksdagskandidaten Niklas Yngwe som kan komma att misstänkas för samma brott efter att han ska ha ha utfört en hitlerhälsning under färden tillbaka till samlingsplatsen efter demonstrationen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!