Lokal NMR-profil anmäld – av polisen

Nordiska motståndsrörelsens kandidat i Bodens kommunval, Bo Nilsson, polisanmäldes för hets mot folkgrupp efter förstamajdemonstrationen i Boden. Flera motdemonstranter greps också.

1 maj 2018 19:11

Piketbussar, motorcykelpoliser, civilbilar, fotpatruller, kravallutrustad personal, civilpoliser och helikoptrar. Boden var i det närmsta en belägrad stad under första maj.

Av de fem demonstrationerna så var det utan tvekan en som tilldrog sig mest uppmärksamhet – och två motdemonstrationer. För redan efter hundra meter stötte nazistiska NMR:s tåg ihop med motdemonstranter som försökte bryta igenom polisens avspärrning och rusa fram för att angripa nationalsocialisterna.

Det var den första av flera mindre sammandrabbningar som inträffade under dagen.

Nordiska motståndsrörelsens demonstration, som fått tillstånd för 300 personer, bestod bara av totalt cirka 140 demonstranter, varav ett 80-tal uniformerade aktivister. Flera demonstranter med liknande sympatier från andra länder syntes i leden, bland annat estländare och norrmän.

Enligt vad som gick att utläsa av NMR:s hemsida tidigare i veckan, hade grupperingen hoppats på betydligt bättre uppslutning.

Oroligheterna fortsatte även efter det att NMR hade avslutat sin demonstration.

– Det var några konfrontationer, och vid ett par tillfällen undrade man vad som hade hänt om vi inte var där, säger presstalesmannen Per Hartman.

Polisen lyckades dock att hålla demonstranterna åtskilda.

Per Hartman är nöjd med polisinsatsen.

– Två poliser skadade sig. Den ena gjorde illa en hand, och den andra fick en smäll mot hakan, och blödde. Och det är naturligtvis tråkigt. Men allt har gått enligt planen, och med tanke på hur mycket människor det var i omlopp, och hur långt ifrån varandra de står politiskt, får vi vara nöjda, säger han.

Hur många anmälningar har upprättats?

– En, så här långt. För hets mot folkgrupp.

Det var polisen själv som upprättade anmälan efter att ha hört Bo Nilsson, som kandiderar till kommunfullmäktige i Boden, ropa "hell seger" under sitt tal på Kvarnängen.

Han ville inte kommentera det efteråt.

Efter att demonstrationerna var över meddelade polisen att tre personer hade gripits.

– En för våld mot tjänsteman. Det var en person som kastade något mot demonstrationståget, och sedan utdelade ett slag mot en polis. Och två för brott mot maskeringsförbudet, säger Per Hartman.

Sju personer avvisades dessutom av polisen.

En tillrest aktivist har också fotograferats när han utför en "Hitler-hälsning" i riktning mot motdemonstranterna. Samtliga demonstrationer har filmats av polisen och kommer att granskas i efterhand för att eventuella ytterligare brott ska kunna identifieras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Olsson Jiglund Ida Folkesson Lena Tegström Mathias Asplund