Just nu: Nazister får demonstrera i Boden

Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen får tillstånd att demonstrera i Boden den första maj, erfar Norrbottens Media. Polismyndigheten kommer informera allmänheten mer om beslutet vid en presskonferens på tisdag eftermiddag.

17 april 2018 11:43

Det är sedan tidigare känt att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har ansökt om att anordna två stora demonstrationer den första maj – en i Ludvika samt en i Boden.

Läs mer: Nazister vill demonstrera i Boden: "Kan inte hindra dem"

Läs mer: De demonstrerar på första maj

Nu kan vi avslöja att polisen i Norrbotten ger den nynazistiska organisationen klartecken att marschera genom centrala Boden. På NMR:s hemsida finns också en karta av marschvägen från Brogatan via Kungsgatan fram till Kvarnängen.

– Vi ska hålla en presskonferens gällande samtliga tillstånd som har blivit beviljade i länet, säger Maria Jakobsson, informatör hos polisen i Norrbotten vid klockan 11 på tisdag förmiddag.

Har Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera?

– Ja. Presskonferensen involverar även dem.

Presskonferensen i polishuset sker preliminärt i dag, tisdag eftermiddag.

– Men vi har inte riktigt fått alla klarttecken från de tillståndsansvariga ännu, så det kan bli i morgon också, säger Maria Jakobsson.

Läs mer: Nazister eldade upp Prideflagga i Boden

I Boden har det även lämnats in ansökningar från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående demonstrationer den första maj. Dessutom har Boden mot rasism samt en demonstration mot antisemitism och antisionism ansökt om tillstånd, vilket innebär en förhöjd risk för konfrontationer och kravaller.

Polisens kommunikatör vill dock inte i skrivande stund uppge hur mycket polisen i Luleå/Boden mobiliserar extra inför demonstrationerna den första maj.

– Det är många tillstånd överhuvudtaget i hela Norrbotten, men visst, särskilt i Boden. Vi kommer säkerligen göra olika förstärkningar som vi kan berätta mer om vid presskonferensen.

Det har länge varit osäkert huruvida NMR ska få tillstånd att demonstrera i Boden den första maj. Eftersom tidigare demonstrationer har inneburit problem menar förre polisintendent Eric Rönnegård att ordningslagen ger stöd för att faktiskt neka organisationen tillstånd.

– Polisen får förbjuda en sammankomst om det tidigare uppkommit svårare oordning, säger Erik Rönnegård till SVT Nyheter Norrbotten och citerar ur ordningslagens 25 paragraf.

16 personer delgavs misstanke om hets mot folkgrupp vid Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg förra året.

Att Nordiska motståndsrörelsen väljer just Boden som en av två orter för demonstration den första maj kan bland annat ses mot bakgrund av att den 70-årige nazisten Bo Nilsson bor där och ställer upp i kommunvalet i höst.

Bo Nilsson är tidigare dömd för misshandel, olaga hot, uppvigling och fälldes även för hets mot folkgrupp i fjol, efter att ha burit en nazistisk symbol.

Läs mer: Nazistsymbolen som fick honom dömd

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson