”Rättsäkerheten i Sverige är hotad”

Försäkringskassans hårdare bedömning av psykiatriska sjukdomar slår hårt mot samhällets svaga. Det hävdar Lars Nygren, en av länets specialister i psykiatriska sjukdomar.

Slår larm. Lars Nygren, specialist i psykiatriska sjukdomar ifrågasätter rättsäkerheten i sjukförsäkringen efter att Försäkringskassan nekat sjukskrivning för hans patienter. "Ingen annan än den behandlande läkaren kan bedöma graden av ohälsa. Om man inte accepterar den tågordningen vill jag bli av med rätten att sjukskriva" , förklarar Lars Nygren.

Slår larm. Lars Nygren, specialist i psykiatriska sjukdomar ifrågasätter rättsäkerheten i sjukförsäkringen efter att Försäkringskassan nekat sjukskrivning för hans patienter. "Ingen annan än den behandlande läkaren kan bedöma graden av ohälsa. Om man inte accepterar den tågordningen vill jag bli av med rätten att sjukskriva" , förklarar Lars Nygren.

Foto: Mikael Leijon

Piteå2017-04-10 08:00

Lars Nygren arbetar inom psykiatrin i Piteå. Han har över 25 års erfarenhet av läkaryrket och är dessutom utbildad psykoterapeut. Under de senaste tolv år har han arbetat som specialist i psykiatriska sjukdomar.

Läs mer: Fötterna krossades i fallet – kämpar för ersättning

Läs mer: Lever i ständig smärta – Fullt arbetsför, anser FK

Läs mer: Läkaren: "Lita på mitt omdöme, Försäkringskassan"

Läs mer: Fackets råd: Gå inte tillbaka till jobbet

Läs mer: Tusentals skadade – långt ifrån alla får ersättning

Läs mer: Kommunal: Arbetsgivare brister i ansvar

Nu slår han larm om riskerna av att dra in sjukpenning för patienter med diagnoser som utmattningssyndrom eller depression.

– Jag är uppriktigt orolig för att den här förändringen ska bli permanent och få gå förbi obemärkt utan debatt.

Lars Nygren ger ett exempel på hur Försäkringskassan börjat tillämpa en hårdare bedömning.

– Jag har en patient som varit sjukskriven i många år på exakt samma medicinska formulering. Det handlar om en kronisk sjuk patient som den 20 november 2016 avfärdades med en ”tjänstemannaviftning” och förlorade sin sjukpenning.

Hur reagerade du?

– Jag kontaktade handläggaren och frågade hur de kan göra en diametralt motsatt bedömning av ett ärende som för bara ett halvår sedan berättigade till sjukpenning för exakt samma sjukdomstillstånd som i dag och fick svaret att personen kanske inte skulle ha varit sjukskriven. Det är helt galet, knäppt, förbannat, imbecillt och infamt.

Han drar ett djupt andetag och fortsätter:

– Det finns en allmän attityd att psykiatriska diagnoser får vem som helst ha en åsikt om. Det kan handla om allt från journalister, försäkringshandläggare, politiker till allmän folkmun. Man har ingen respekt för att läkare stöder sig på forskning och evidens samt har en långvarig klinisk erfarenhet. Istället handskas man med det som om det vore någon slags ”hitte på”

– Det har hänt att jag fått begäran från handläggare som undrar ”hur har du ställt den här diagnosen?” Det är en helt irrelevant fråga. Varje dag sätter jag min läkarlegitimation på pant att det jag intygar om är sant. Hur kan en tjänstemän som inte har en timmes medicinsk utbildning ifrågasätta mina diagnoser?

Den psykiska ohälsan har ökat markant i Sverige. Lars Nygren hänvisar till forskning om stressrelaterade sjukdomar som visar att över 60 procent beror på dålig arbetsmiljö.

– I dag vet vi en hel del om vad kronisk stress gör med oss människor. Akut stress är bra och hjälper till att få saker gjorda, men den mänskliga hjärnan är inte byggd för att klara ständig stress.

Han känner oro för sina patienter och ifrågasätter hur de ska kunna tillfriskna utan sjukförsäkring.

– Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att indragen sjukpenning innebär ekonomiska bekymmer. Om man blir utförsäkrad och är gift är det inte säkert att man får socialhjälp eftersom den baseras på hela familjens inkomst. Därför kan man tvingas leva på sina besparingar eller sälja sommarstugan.

– Det går kanske att räta ut så småningom, men hur ska patienterna bli friska utan pengar? Kommer de ha råd att lösa ut sina mediciner som i vissa fall kan vara snuskigt dyra? Har de råd att delta i gruppsessioner för ångestbehandling varje vecka? Istället för att ägna sig åt ångesthantering eller psykoterapi kommer patienterna att oroas över existentiella villkor. Det finns faktiskt människor som har kroniska, psykiska sjukdomar som aldrig blir tillräckligt friska för att kunna arbeta. Det måste samhället också acceptera.

Fördubbling av psykiatriska diagnoser

Mellan 2011-2016 ökade antalet sjukskrivningar i Sverige med 54 procent.

Ökningen är ännu mer dramatisk när det gäller psykiatriska diagnoser. Enligt Försäkringskassans statistik handlar det om en ökning med 111 procent under motsvarande tidsperiod.

Norrbottens län har den lägsta andelen av psykiatriska diagnoser i hela landet. Totalt handlar det om 4 364 personer i länet som var sjukskrivna för en psykiatrisk diagnos.

Den högsta andelen av sjukfall med psykiatriska diagnoser har Dalarnas, Västra Götalands, Värmlands och Kalmars län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!