Kommunal: "Arbetsgivare brister i ansvar"

Arbetsgivaren är skyldig att anmäla en arbetsskada. Men det sker långt ifrån alltid, enligt fackförbundet Kommunal. "Det finns väldigt stora brister i hanteringen av arbetsskador", säger ombudsman Ingela Olsson.

Kuriren den 17 februari.

Kuriren den 17 februari.

Foto:

Luleå2017-02-18 05:00

På fredagen berättade vi om Monica Lahti, som drabbades av dubbla diskbråck i nacken och senare även utmattningssyndrom. Det tunga jobbet som personlig assistent är enligt henne själv en stor del av orsaken. Hennes fall anmäldes också som en arbetsskada, men blev inte godkänt av Försäkringskassan. För många av Kommunals medlemmar är det svårt, ja rent av omöjligt enligt flera ombudsmän, att få en skada klassad som arbetsskada eller arbetssjukdom.

Ingela Olsson är ombudsman hos Kommunal i Norrbotten och har ett särskilt ansvar för arbetsmiljöfrågor. Hon konstaterar att den som drabbas av en arbetsskada i dag kan få vänta i många år på ersättning. Om den alls kommer. Därmed måste arbetsgivarna ta sitt fulla ansvar för att förebygga skaderisker och en ohälsosam arbetsmiljö, menar hon. Men istället får hon signaler om ett hårdare klimat på arbetsplatserna, arbetsgivare som inte anmäler arbetsskador och stora brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Lägg därtill en försvagad ställning för skyddsombuden.

– Vi får också allt fler "tysta arbetsplatser", där få vågar påtala missförhållanden.

Hon påpekar att arbetsgivare enligt socialförsäkringsbalken är skyldiga att anmäla om någon skadar sig på arbetet, både till försäkringskassan och till AFA, som är den försäkring som alla arbetsgivare med kollektivavtal vanligtvis är anslutna till.

– Men det görs långt ifrån alltid. En del arbetsgivare skriver en anmälan utan att skicka iväg den. Andra hävdar att det inte är fråga om någon arbetsskada. Vissa skickar anmälan till Försäkringskassan, men sedan görs ingen ordentlig utredning av situationen på arbetsplatsen.

En avgörande fråga är vad som egentligen räknas som arbetsskada.

– Om du arbetar inom vården och får en sträckning i ryggen kan det falla på att det inte finns något olycksmoment. Det finns ju en klausul i regelverket om arbetsskador som säger det ska vara någonting plötsligt och oförutsett som händer, säger Ingela Olsson.

Det alternativ som då återstår är att försöka driva ärendet vidare med argumentet att det handlar om en arbetssjukdom. Men då måste arbetsgivaren göra en grundlig utredning, något som enligt Ingela Olsson långt ifrån alltid görs.

Hon har varit inblandad i ärenden där det har tagit tio år för en skadedrabbad att få sin skada godkänd som arbetsskada och rätt till ekonomisk ersättning.

– Vissa skadar sig redan i unga år och kan ha svårt att återgå till ett arbete överhuvudtaget. Den ekonomiska förlusten fram tills de når pensionsåldern är miljontals kronor.

Här sker olyckorna:

Bland kvinnor sker olyckor på arbetet ofta i kontakt med människor, lyft inom vården, men också genom hot och våld.

Bland män orsakas många olyckor av truckar och andra lyft- och transportanordningar.

Skador på höft, ben och fötter är vanligast bland kvinnor. Bland män är händer och fingrar vanligast.

Bland kvinnor drabbas flest i åldrarna 55-59 år.

Bland män drabbas flest i åldrarna 16-24 år.

Källa: Arbetsmiljöverket (2015)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!