NSD avslöjar: Sexhandeln i Luleå sker ostört – få torskar straffas

Flera prostituerade säljer sex regelbundet i Luleå. Men männen som köper deras tjänster straffas sällan. Bara tre män har bötfällts för sexköp i hela Norrbotten – på fem år.

HANDEL. Bara två män har gripits när de köpt sex i Luleå. Mörkertalet är stort . En sexköpare vittnar om att det ofta finns kvinnor som säljer. När NSD går ut på nätet har vi fått kontakt med en kvinna inom en timme.

HANDEL. Bara två män har gripits när de köpt sex i Luleå. Mörkertalet är stort . En sexköpare vittnar om att det ofta finns kvinnor som säljer. När NSD går ut på nätet har vi fått kontakt med en kvinna inom en timme.

Foto: Bo Torbjörn Ek

LULEÅ2015-12-21 06:00

November, 2014. De två poliserna stod utanför rummet och väntade tills de visste att sexakten var igång, sedan gick de in.

Därinne fanns två nakna personer:

En 19-årig kvinna från Rumänien, som kommit till Luleå för att sälja sex i en månad.

Tillsammans med henne, en 48-årig trebarnspappa från Luleå. Bredvid sängen låg fyra femhundralappar. Mannen erkände brott direkt och fick senare betala 2500 kronor i böter.

48-åringen sa till polisen att han visste att sexköp var olagligt, men att han inte hade tid att träffa någon på krogen.

Kvinnan sa att hon börjat sälja sex när hon var 14.

LÄS MER: NSD:s granskning av sexhandeln vid gränsen

Sexhandeln i Luleå, och i flera andra orter i Norrbotten, utgörs i dag till största delen av prostituerade som kommer hit under någon månad för att ta emot kunder, bedömer polisen.

– Det är tjejer som åker omkring och betar av ort efter ort. Om de har ett bra kundunderlag på ett ställe kommer de tillbaka, säger Petter Wikström, gruppchef för Polisens särskilda insatsgrupp.

Hans personal tog den senaste sexköparen. Det hände för en månad sedan.

Då kom en 37-årig företagare till ett hotell i centrala Luleå. Han hade gjort upp om en timmes sex med en rumänsk prostituerad för 2000 kronor.

Polisen hade fått tips av städerskorna, som hittat kondomer i rummet, där det bodde två kvinnor. Många män hade kommit och gått, vilket pekade mot att flera köp redan hade inträffat.

Spanarna gjorde som de brukar. De väntade – och gick in då sexakten var igång.

37-åringen erkände, och berättade att han köpt sex av kvinnor i Luleå vid 6-7 olika tillfällen. Alltid via samma webbsida.

– Ofta, sa han då han skulle beskriva hur vanligt det var att det fanns prostituerade i Luleå.

LÄS MER: Sexsäljare från flera olika länder

Lars-Ivar Johansson, gruppchef för brottsutredningar i Luleå och Boden, säger ungefär samma sak.

– Det har blivit mer av det. Det är egentligen svårt att kunna säga det, vi har ingen statistik, men den uppfattningen har vi i alla fall. Så länge det finns en marknad så finns det de som säljer, säger han.

När NSD går in på den sida där 37-åringen gjorde upp om sina sexköp, så går det fort att få kontakt. Två kvinnor uppger att de är på plats i Luleå.

Totalt hittar vi fyra kvinnor som går att bestämma tid med.

Efter ett meddelande till en av dem kommer svaret innan det gått en timme. Hon vill sälja – men inte bli intervjuad.

”No, i am sorry” (Nej, tyvärr), svarar hon på SMS.

Polisen har tidigare i höst haft uppgifter om att cirka tio kvinnor uppehållit sig i Luleå och Piteå. Sexhandeln är etablerad i Norrbotten. Och olaglig. Men det är inte många män som blir tagna av polisen, trots att sexköpen är vanligare än vad många tror.

Bara tre personer har lagförts för köp av sexuell tjänst de senaste fem åren, visar uppgifter som NSD begärt ut från åklagarkammaren.

– Det är inte många. Det finns nog ett stort mörkertal, säger Lindha Strömberg, den åklagare som bötesfällde den senaste sexköparen.

LÄS MER: Utredde sexköp – fick gliringar

När NSD granskar förundersökningarna visar det sig dessutom att bara två av männen köpt sex av prostituerade. Den tredje utredningen handlar om att en man manipulerat en kvinna med löfte om pengar för att få sex.

En förklaring till att inte fler sexköpare åker dit är att brottet bedöms som för krävande att utreda i förhållande till straffet. Sexköp ger bara böter, och för att kunna lagföra en köpare krävs det att polisen spanar tills de kan konstatera att köpet är genomfört. Det tar personal, som kan läggas på grövre brottslighet.

– Jag tror inte att det är brottstypen i sig som gör att det inte prioriteras. Snarare att det är bötesbrott. Man ser allvarligt på det, men det kräver mycket resurser och ger bara böter, säger Lindha Strömberg.

LÄS MER: Han vittnade i Haparandas enda fällande fall

Sexköpslagen

FAKTA

Riksdagen beslutade att kriminalisera sexköp 1998.

Brottbalkens sjätte kapitel, elfte paragrafen, säger att:

”Den som skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning döms för köp av sexuell tjänst till böter eller fängelse i högst ett år.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om